c S

Evropska unija okrepila sankcije proti Tripoliju

11.03.2011 07:38 Tripoli/Bruselj, 10. marca (STA) - Sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, so nadaljevale silovite napade na mesta pod nadzorom upornikov in zavzele Zavijo. EU je zaostril sankcije proti Gadafijevemu režimu, obrambni ministri Nata pa so napovedali okrepitev nadzora na obalnih območjih Libije. Pariz in London sta kot prva priznala narodni svet upornikov.

Sile, zveste Gadafiju, so po silovitih napadih s topništvom in letalstvom znova zavzele mesto Zavija, dosegle pa so tudi, da so se uporniki umaknili vzhodno od strateško pomembnega mesta Ras Lanuf, kar naj bi pomenilo, da ga zavzemajo. Pri tem so z letali obstreljevali tudi stanovanjsko četrt mesta in ubili najmanj štiri ljudi, ranili pa 35. Napadi na Ras Lanuf so bili siloviti tudi v sredo, ko so bili ubiti štirje ljudje, 24 pa ranjenih.

EU je medtem zaostrila sankcije proti libijskemu režimu. Odločila se je za zamrznitev premoženja petim institucijam oziroma podjetjem, vključno s centralno banko in libijskim državnim investicijskim skladom LIA, ki je sicer napovedal vlaganja v športni park Stožice.

Več zunanjih ministrov je na izrednem neformalnem zasedanju v Bruslju, ki se ga je iz Slovenije udeležila državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina, ob tem poudarilo, da mora Gadafi oditi. Po besedah Benčine je EU enotna, da je zgodba Gadafija končana in da zanjo njegov režim ne obstaja več, ni pa enotnosti glede priznanja libijske opozicije.

Obrambni ministri Nata so se na zasedanju v Bruslju dogovorili, da bodo ladje zveze Nato - ki že izvaja stalni nadzor libijskega zračnega prostora z izvidniškimi letali awacs - okrepile še nadzor na obalnih območjih Libije. V ta namen bodo iz zahodnega v osrednje Sredozemlje premestili vojaške ladje, ne bodo pa jih uporabili za izvedbo vojaških akcij, je po koncu prvega dne dvodnevnega zasedanja povedal generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen.

Niso pa se dogovorili o morebitni uvedbi prepovedi letenja nad Libijo, a bodo nadaljevali "načrtovanje za vsak primer", je poudaril Rasmussen. Dodal je, da bi takšen ukrep nujno zahteval pravno podlago v obliki mandata Združenih narodov in močno podporo držav v regiji.

V skladu z zaostritvijo sankcij EU je Nemčija že zaprla račune libijske centralne banke in libijskih državnih skladov pri nemških posojilnih institucijah. Rusija pa je ustavila izvoz in prodajo orožja Libiji.

Evropski parlament pa je na zasedanju v Strasbourgu pozval visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton, naj prizna narodni svet, v katerem so združeni libijski uporniki. V skupni resoluciji vseh političnih skupin so tudi pozvali članice EU, naj bodo pripravljene na morebitno uvedbo območja prepovedi letenja, ki pa mora imeti mandat VS ZN in biti sprejeta v sodelovanju z Arabsko ligo in Afriško unijo.

Poslanci so ob tem še pozvali voditelje EU, ki se bodo v petek sestali na vrhu, naj zamrznejo vse libijsko državno premoženje in zaslužke od nafte in plina, ne le premoženje Gadafijevega režima. Menijo tudi, da bi bilo treba razviti ambicioznejšo in učinkovitejšo evropsko sosedsko politiko.

Francija in Velika Britanija sta medtem kot prvi državi priznali libijski narodni svet kot edinega predstavnika libijskega ljudstva. Francija je še sporočila, da bo v Bengazi kmalu napotila veleposlanika. Srečanje s predstavniki libijske opozicije je napovedala tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki bo prihodnji teden obiskala Egipt in Tunizijo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prvič dejal, da je Rusija pripravljena prisluhniti predlogom za uvedbo območja prepovedi letov. Ali bo Rusija s tem soglašala, pa bo odvisno od tega, kako naj bi sistem deloval, je dejal.

Iz Libije so še poročali, da so Gadafijeve sile zajele in mučile ter s smrtjo grozile trem novinarjem britanske medijske hiše BBC, ki so se v ponedeljek skušali prebiti do Zavije. Sedaj so že na varnem, v četrtek pa so iz Libije sporočili, da pogrešajo še dva tuja novinarja. Eden je dopisnik britanskega časnika Guardian, drugi pa novinar brazilskega časnika O Estado de S. Paulo, oba pa sta bila nazadnje v bližini Zavije.