c S

Po mnenju svetovalnice Akcija! je ravenski center za socialno delo ogrozil domnevno zlorabljeno deklico

11.03.2011 07:36 Ljubljana, 10. marca (STA) - V svetovalnici Akcija! zahtevajo, naj minister za delo Ivan Svetlik razreši Sonjo Tiršek z mesta direktorice Centra za socialno delo Ravne na Koroškem. Očitajo ji, da je ogrozila pravice domnevno zlorabljene koroške deklice, saj na centru pri pripravi izvršbe niso upoštevali dokumenta, da preiskava o tem primeru še poteka in da je mati osumljenka.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal psiholog Matic Munc iz omenjene svetovalnice, je center za socialno delo imel dokument, da preiskava suma spolne zlorabe otroka na tožilstvu še poteka in da je mati deklice ena od osumljencev v preiskavi.

Kot trdi, omenjeni center za socialno delo o tem ni obvestil sodišča in ni preprečil izvršbe, kljub temu da jih je okrožno državno tožilstvo uradno seznanilo o tem, da preiskava še ni zaključena in še vedno narekuje zaščito otroka.

S temi dokumenti je bila Tirškova po navedbah sodelavke svetovalnice Natalije Markač obveščena tudi v času, ko je oče otroka zahteval na sodišču začasno odredbo, da se z njo zavaruje otroka. "Tirškova je to prikrila in o tem ni poročala sodišču," pravi Markačeva. Tako Tirškova sodišča niti ni obvestila, da so kriminalisti predlagali, naj ima mati stike z otrokom le pod nadzorom.

"Kot taka je Tirškova nevarna za vse postopke, vseh otrok, ki spadajo v krajevno pristojnost Centra za socialno delo Ravne na Koroškem," ocenjuje Markačeva.

Zagovornik dekličine mame, odvetnik Miran Kos, pa je STA pojasnil, da je dekličin oče ovadbo za spolni napad na deklico lani podal tako zoper dedka kot tudi zoper mamo. Po posvetu s strokovnjaki pa se je za kazensko ovadbo zoper očeta deklice odločil tudi zagovornik matere. Strokovnjaki so namreč ocenili, da če obstaja sum spolnega napada na deklico, potem je potrebno ovaditi tistega, s katerim je deklica bila.

Kos poudarja, da deklica razen dveh dni oktobra lani od lanskega maja ni bila v stiku s svojo mamo, zato so očeta ovadili tudi zaradi odvzema mladoletne osebe. Vse skupaj pa po njegovih besedah meji že na ugrabitev, saj nihče, tudi policija, ne ve, kje je deklica.

"Oče grobo krši pravice tako deklice do stika z obema staršema, kot tudi mame do stika s svojim otrokom," je dejal Kos, ki dodaja, da je "najbolj žalostno", da je sistem takšen, da kljub pravnomočnosti sodbe ne omogoča pristojnim organom izročitve deklice materi.

Na današnji novinarski konferenci je Munc sicer pojasnil, da oče ne nasprotuje stiku matere z deklico, vendar pa vztraja, da mora to potekati pod nadzorom.

Poleg tega je notranji nadzor policije pokazal nepravilnosti delovanja kriminalistke Tatjane Mušič iz generalne policijske uprave v preiskavi tega primera, trdi Munc.

Po trditvah Markačeve je Mušičeva pustila ležati prijavo očeta v tem primeru v predalu pol leta, poleg tega Mušičeva naj ne bi sodelovala s tožilstvom in naj se ne bi odzivala na urgence tožilstva oz. se obrnila po nasvet na tožilstvo.

Z generalne policijske uprave so sporočili, da vztrajajo pri tem, da je policija v tem v primeru ravnala strokovno in korektno in da se je pri asistenci sodnemu izvršitelju zavedala občutljivosti primera in temu primerno tudi prilagodila svoje ravnanje.

V petek so izvršitelji Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu domnevno zlorabljeno deklico s Koroške poskušali odvzeti očetu ter jo v skladu z odredbo sodišča vrniti materi. Pri tem so sodelovali tudi policisti, deklice pa v hiši očeta niso našli. Po mnenju svetovalnice je bila izvršba nezakonita.

V torek je tožilstvo po besedah Markačeve očeta deklice tudi uradno obvestilo, da preiskava še poteka in da je mati deklice ena izmed osumljenk spolne zlorabe. Na tožilstvu naj bi očetu tudi pojasnili, da bo postopek pred tožilstvom rešen v šestih mesecih. V tem času po besedah Munca do izvršbe ne bo moglo več priti, saj je tudi oče o postopku pred tožilstvom uradno obveščen.