c S

Vlada o gospodarskih temah

11.03.2011 07:32 Ljubljana, 10. marca (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predloga novel dveh zakonov, v katera je v dogovoru z OZS vgradila rešitve za izboljšanje položaja upnikov v postopkih prisilne poravnave. V DZ je sklenila poslati predlog resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije do leta 2020, zvišala pa je trošarine za cigarete.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, s katero se ponovno vzpostavlja obvezni pogoj minimalnega poplačila upnikov, in sicer v višini najmanj 50 odstotkov v obdobju največ štirih let. S tem naj bi po besedah ministra za pravosodje Aleša Zalarja spodbudili lastnike podjetij, da se obnašajo odgovorno.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju. Da dolžniki ugovorov proti sklepu o izvršbi na podlagi verodostojne listine ne bi vlagali le zaradi zavlačevanja, bo lahko upnik v primeru, da bo dolžnik podal ugovor, da z njim nima nobenega poslovnega razmerja, lahko že samo z dobavnico oz. kakšnim drugim dokumentom dosegel izdajo predhodne odredbe sodišča o zamrznitvi premoženja dolžnika.

Vlada je sprejela predlog resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011-2020. Njen cilj je vzpostavitev sodobnega raziskovalnega in inovacijskega sistema, ki bo omogočal višjo kakovost življenja za vse. Dokument ne skuša narekovati prioritetnih področij, ki jim bo država do 2020 namenjala več pozornosti, ampak namesto tega s konceptom t.i. "pametne specializacije" opredeljuje demokratičen način in pot, po kateri se bodo ta področja oblikovala.

Vlada je sprejela mnenje o predlogu noveliranja zakona o dohodnini v delu, ki govori o obveznem vodenja računovodstva za kmetije z več kot 7500 evri letnih prihodkov. Na mnenje skupine poslancev s prvopodpisanim Francetom Bogovičem (SLS), da je taka obveznost neugodna za večino kmetij, je odgovorila, da gre za ustrezen ukrep, njegova ukinitev pa bi bila v nasprotju z ekonomsko politiko vlade na področju obdavčevanja dohodkov iz dejavnosti in zato nesprejemljiva.

Vlada je sprejela spremembe uredbe o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine za cigarete. S 1. aprilom se bo trošarina za cigarete zvišala s 77 na 80 evrov za tisoč cigaret, čemur bodo zavezanci po pričakovanjih vlade sledili z dvigom drobnoprodajnih cen. Z uredbo se določajo tudi obveznost popisa zalog cigaret zunaj trošarinskega skladišča ter roki za obračun in plačilo razlike med že plačano in novo trošarino.

Vlada je na podlagi usklajevanj z Evropsko komisijo potrdila spremembe operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013 in spremembe operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, s katerimi med drugim za gospodarstvo zagotavlja dodatnih 230 milijonov evrov evropskih sredstev. Glede na zaostreni javnofinančni položaj je Slovenija prisiljena k bolj rigoroznemu postavljanju prioritet in se zato osredotoča na izvedbo tistih programov, ki dolgoročno prinašajo največjo dodano vrednost in prispevajo k ustvarjanju delovnih mest.

Vlada je določila, da se v letu 2011 oblikujejo obvezne rezerve nafte in njenih derivatov v višini, ki predstavlja 90 dni povprečne porabe v letu 2010: 141.763 ton neosvinčenega motornega bencina super 95, 420.726 ton dizelskega goriva in ekstra lahkega kurilnega olja ter 2239 ton srednjega kurilnega olja.

Vlada je soglasje k spremenjenemu ceniku cestnine za uporabo cestninskih cest, ki ga je uprava Družbe za avtoceste v RS sprejela novembra lani. Po novem morajo tuji prevozniki v postopku uveljavljanja znižane cestnine glede na Euro emisijski razred vozila predložiti original zahtevanega dokazila o skladnosti. Od novih uporabnikov z nizko boniteto pa se pred sklenitvijo posebne pogodbe o odloženem plačevanju cestnine zahteva predložitev bančne garancije v vrednosti 600 evrov za posamezno elektronsko napravo.

Vlada je sklenila, da so Slovenske železnice za prevoze v železniškem potniškem prometu, ki se opravljajo v okviru obvezne gospodarske javne službe prevoza potnikov v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu po progah javne železniške infrastrukture Slovenije, oproščene plačevanja uporabnine.

Vlada je sprejela sklep o sklenitvi pogodbe s Slovenskimi železnicami o opravljanju obvezne gospodarske javne službe vodenja železniškega prometa in opravljanju nekaterih drugih nalog za leto 2011.

Vlada se je seznanila s poročilom o izvajanju nalog in realizaciji ciljev druge faze akcijskega programa za zmanjšanje administrativnih bremen za 25 odstotkov do leta 2012 in realizacijo programa ukrepov za odpravo administrativnih ovir. Od 41 ukrepov iz programa je uveljavljenih 16, pri katerih so ocenjeni prihranki za poslovne subjekte in državljane v višini najmanj 14 milijonov evrov. Ob uspešno realiziranem cilju "minus 25 odstotkov" bodo administrativna bremena za gospodarstvo in državljane zmanjšana najmanj za 350 milijonov evrov.

Vlada je družbi Inclub iz Nove Gorice podaljšala koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnem salonu na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Zavrnila pa je zahtevo Eximo za podaljšanje koncesije za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnem salonu na Ajševici v Novi Gorici.

Vlada je družbo Koto iz Ljubljane izbrala za koncesionarja za izvajanje obvezne državne gospodarske javne službe ravnanja s stranskimi živalskimi proizvodi kategorije 1 in 2 na celotnem območju Slovenije.

Vlada je sprejela spremembe sklepa o ustanovitvi, organizaciji, nalogah in imenovanju članov in namestnikov nadzornega odbora za operativni program za razvoj ribištva v Sloveniji 2007-2013. Kot predstavnico ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v nadzorni odbor na novo imenovala Anico Zavrl Bogataj, novo članico je imenovalo tudi ministrstvo za okolje in prostor, in sicer Branko Tavzes, ministrstvo za kulturo pa je sodelovanje v nadzornem odboru umaknilo.

Vlada je Jano Kolar imenovala za generalno direktorico direktorata za znanost in tehnologijo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Z mesta člana nadzornega sveta Javnega sklada RS za podjetništvo je vlada razrešila Petra Ribariča in na to mesto imenovala Alenko Marovt Novak. Ribariča je razrešila tudi s položaja člana sveta Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije in za članico sveta imenovala Edito Granatir Lapuh.

Vlada je sprejela odgovor na dve tožbi v zvezi z uredbo o koncesiji za izkoriščanje gozdov v lasti države in ga bo poslala upravnemu sodišču. V njem navaja, da uredba ne posega v že sklenjena pogodbena razmerja, ki še trajajo, zato nima učinka prave retroaktivnosti. Iz uredbe izhaja, da vsebina razmerja ni spremenjena na način, ki bi posegal v upravičena pravna pričakovanja tožnikov. Njene določbe tudi ne posegajo v pravice, ki so bile pridobljene in izvršene pred njeno uveljavitvijo.