c S

Evropski parlament za dodatne spremembe madžarskega medijskega zakona

11.03.2011 07:31 Strasbourg, 10. marca (STA) - Evropski parlament je danes potrdil resolucijo o medijskem zakonu na Madžarskem in madžarske oblasti pozval, naj zagotovijo svobodo medijev in medijski pluralizem. Poslanci so se ob tem pozvali Madžarsko k nadaljnjim spremembam zakona, Evropsko komisijo pa, naj še letos predloži direktivo o medijski svobodi in pluralizmu.

Skupno resolucijo, ki so jo predlagale poslanske skupine socialistov in demokratov (S&D), liberalcev (ALDE), zelenih/EFA in evropske združene levice (GUE/NGL), je podprlo 316 poslancev, 264 jih je glasovalo proti, 33 pa se je glasovanja vzdržalo.

Evropski parlament je madžarske oblasti v resoluciji pozval, naj še dodatno preverijo določila medijskega zakona na podlagi pripomb in predlogov, ki so jih podale različne evropske institucije, med njimi Evropski parlament, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in Svet Evrope. Če bi se medijski zakon izkazal za "neskladnega z zapisanim ali duhom" prava EU, zlasti z listino o temeljnih pravicah, bi morali zakon ali dele zakona razveljaviti in zakona ne uporabiti.

Evropski poslanci v resoluciji madžarske oblasti še pozivajo, naj ponovno vzpostavijo neodvisno upravljanje medijev, ustavijo vmešavanje države v svobodo izražanja in zagotovijo uravnoteženo poročanje. Poslanci so v resoluciji tudi opozorili, da je pretirana regulacija "kontraproduktivna" za učinkoviti pluralizem v javni sferi.

"Od madžarskih oblasti zahtevamo, da zagotovijo neodvisnost medijev in se prenehajo vmešavati v svobodo izražanja in uravnoteženo poročanje," je ob glasovanju dejala evropska poslanka Tanja Fajon, podpredsednica skupine EP za medije. Ob tem je izrazila obžalovanje, da so madžarske oblasti kljub kritikam številnih mednarodnih organizacij, opravile le tehnične in kozmetične popravke in da v njem še vedno dopuščajo očiten vladni, pravosodni in politični nadzor nad mediji, vključno s kaznimi za novinarje.

Z današnjim glasovanjem so evropski poslanci dali Evropski komisiji tudi jasen mandat, da do konca leta predstavi direktivo o medijski svobodi in pluralizmu v luči določitve minimalnih standardov, ki jih morajo spoštovati vse članice EU v svojih nacionalnih zakonodajah.

Madžarski parlament je v ponedeljek sprejel dopolnila k spornemu zakonu o medijih, ki jih je predlagala vlada po ostrih kritikah s strani EU in organizacij za svobodo medijev. Dopolnila zadevajo področja, kot so uravnoteženo poročanje, kazni, pravila registracije medijev in svoboda govora.

Madžarska vlada je amandmaje k zakonu sprejela, potem ko je sporni zakon vrgel senco na njeno polletno predsedovanje EU, ki ga je Budimpešta prevzela 1. januarja. Spremembe se ne dotikajo najbolj spornih določil zakona, vključno z dejstvom, da vse člane medijskega sveta, ki lahko z visokimi denarnimi kaznimi oglobi medije zaradi poročanja, ki ne bo "politično uravnoteženo", imenujejo vladne stranke.