c S

Sodišče Igorju Lahu izreklo pol leta pogojne kazni

10.03.2011 15:12 Ljubljana, 10. marca (STA) - Ljubljansko sodišče je danes poslovneža Igorja Laha, ki je do premoženja prišel s privatizacijskimi certifikati, obsodilo na pol leta pogojne kazni z dveletno preskusno dobo, poroča spletna izdaja Dnevnika. Kot direktor podjetja Divida ter družb Kompas Skladi 1 in Kompas Skladi 2 naj bi zlorabil položaj za pridobitev premoženjske koristi tretjemu.

Kot navaja Dnevnik, je tožilstvo Lahu očitalo, da je kot direktor Divide ter omenjenih pooblaščenih investicijskih družb (PID) zlorabil položaj. Marca 1996 je namreč Divida Damjanu Plescu prodala okoli 5000 Mercatorjevih delnic po 10,43 evra za delnico, še isti dan pa sta obe PID od Plesca te delnice kupili po 37,56 evra, s čimer je ta v enem dnevu ustvaril 135.000 evrov kapitalskega dobička.

Lah, ki je tudi na lanski lestvici najbogatejših Slovencev revije Manager ostal drugi za Mirkom Tušem, se sicer zagovarja, da so posle na tak način izvedli zaradi davčne optimizacije oziroma zato, da bi se izognili plačilu davka, še poroča Dnevnik.