c S

V petek pri Türku posvetovanja o kandidatih za ustavnega sodnika

10.03.2011 15:18 Ljubljana, 10. marca (STA) - Predsednik republike Danilo Türk bo v petek opravil pogovore z vodji poslanskih skupin v zvezi s predlogom kandidature za mesto ustavnega sodnika, saj se 24. maja izteče mandat Jožetu Tratniku. Iz SDS so danes sporočili, da se pogovora ne bodo udeležili, in kot razlog med drugim navedli Türkovo izjavo, da je treba reči ne politiki Janeza Janše.

Na urad predsednika republike so na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča prispeli štirje predlogi. Med možnimi kandidati so nekdanji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc, višji sodnik Damjan Gantar in Marko Novak z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici.

Kot so pojasnili v predsednikovem uradu, so vsi štirje možni kandidati evidentirani na lasten predlog. Predsednik republike bo v skladu z zakonom o ustavnem sodišču državnemu zboru predlagal kandidata za prosto mesto ustavnega sodnika izmed prejetih predlogov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v današnjem pismu predsedniku republike kot razlog za neudeležbo na petkovem pogovoru o kandidatih za ustavnega sodnika navedel Türkovo izjavo v pogovoru za tednik Mladina. Del javnosti je po Tankovih besedah pritrdil predsedniku republike, velik del pa se je nad njim zgrozil.

"Postavili ste nas v vlogo drugorazrednih politikov in državljanov, proti katerim je vse dovoljeno," piše Tanko in dodaja, da članom SDS zveni njegovo povabilo na pogovor "cinično".

"Politiki Janeza Janše je potrebno reči ne, je zapisano v posebej izbranem okvirčku v Mladini. Kaj torej 11. marca pričakujete od mene, vodje poslanske skupine SDS, če ste nas natančno pred enim mesecem politično popolnoma izključili kot politične predstavnike tretjine volilnega telesa," sprašuje Tanko.

Ob tem je vodja poslancev SDS spomnil, da še vedno niso dobili predsednikovih odgovorov na vprašanja, ki so mu jih večkrat zastavili lani in letos. "Pričakujemo pa, da boste preklicali svoj brutalni poziv po obračunavanju s SDS in da se boste zanj opravičili slovenski javnosti," je pismo zaključil Tanko.