c S

Bruselj s predlogi za olajšanje prehodov schengenske meje

10.03.2011 14:04 Bruselj, 10. marca (STA) - Evropska komisija je danes predlagala spremembe Zakonika o schengenskih mejah z namenom olajšanja nadzorovanega prečkanja notranjih in zunanjih meja EU. S spremembami naj bi pospešili mejno kontrolo in pravno varnost za potnike in mejne policiste, so sporočili v Bruslju.

"Upamo, da bodo nova pravila pripomogla k zmanjšanju upravnih neprijetnosti za potnike, ki vstopajo v Evropsko unijo, po njej potujejo in izstopajo z njenega ozemlja. S tem bo življenje državljanov lažje," je dejala evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

Predlagane spremembe se med drugim nanašajo na boljše sodelovanje med EU in tretjimi državami. Evropska komisija ob tem napoveduje, da bo pravni okvir za dvostranske sporazume glede izvajanja skupne mejne kontrole cestnega prometa okrepil sodelovanje na kopenskih mejah med državami članicami EU in sosednjimi tretjimi državami.

Z možnostjo uvedbe ločenih stez za potnike, ki ne potrebujejo vizumov, bodo zagotovili dodatno prožnost v skladu s praktičnimi potrebami. Z zmanjšanjem nepotrebne birokracije pa se bo zmanjšalo upravno breme za prevoznike tovora znotraj EU, osebje vlakov na mednarodnih progah in delavce, ki delajo na morju. Jasneje naj bi tudi določili metode izračuna datuma, do kdaj traja turistično bivanje v EU.

Za odkrivanje situacij v zvezi s posebno občutljivimi kategorijami oseb, npr. mladoletniki brez spremstva in žrtvami trgovine z ljudmi, pa bodo za mejne policiste pripravili posebno usposabljanje, je še sporočila Evropska komisija.

Zakonik o schengenskih mejah je začel veljati oktobra 2006. V njem so določeni standardi in postopki za prečkanje zunanjih meja EU in ponovno uvedbo kontrol na notranjih mejah. S predlaganimi spremembami pa bo po mnenju Bruslja dosežena večja jasnost določb veljavne uredbe in rešile se bodo praktične težave, ki so nastale v prvih letih izvajanja omenjenega zakonika.