c S

EU zaostrila sankcije proti libijskemu režimu; pozivi k odhodu Gadafija

10.03.2011 13:12 Bruselj, 10. marca (STA) - EU je danes zaostrila sankcije proti libijskemu režimu Moamerja Gadafija. Odločila se je za zamrznitev premoženja petim institucijam oziroma podjetjem, vključno s centralno banko in libijskim državnim investicijskim skladom LIA, ki je sicer napovedal vlaganja v športni park Stožice. Več zunanjih ministrov je ob tem poudarilo, da Gadafi mora oditi.

EU je konec februarja proti Gadafijevemu režimu že uvedla embargo na orožje, prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja. Danes pa so države članice s tako imenovano pisno proceduro potrdile še razširitev sankcij na pet ključnih libijskih podjetij oziroma institucij.

Med temi sta po navedbah virov pri EU tudi libijska centralna banka in libijski državni investicijski sklad LIA. Sankcije naj bi začele veljati v petek po objavi ukrepa v Uradnem listu EU. Imena preostalih treh institucij oziroma podjetij za zdaj niso znana.

Sicer pa so zunanji ministri velikih članic unije ob prihodu na izredno zasedanje o Libiji poudarili, da Gadafi mora oditi. K odstopu Gadafija naj bi pozvali tudi voditelji EU v petek na izrednem srečanju o Libiji, izhaja iz osnutka izjave, ki jo bodo sprejeli.

Novi francoski zunanji minister Alain Juppe je dejal, da se je Gadafi "diskreditiral" in da "mora oditi". Njegov nemški kolega Guido Westerwelle je izpostavil, da je voditelj, ki sproži državljansko vojno proti lastnemu ljudstvu, preprosto končana zgodba.

Britanski zunanji minister William Hague je ob prihodu na zasedanje v Bruslju izrazil "zgroženost" nad nasiljem v Libiji in povedal, da bodo ministri pozvali Gadafija, naj odide in naj konča nasilje nad svojim ljudstvom.

Tudi portugalski zunanji minister Luis Amado, ki se je v sredo zvečer v Lizboni sestal z odposlancem iz Tripolija, je dejal, da je bilo njegovo sporočilo temu odposlancu: "Gadafijevega režima je konec." Ta odposlanec je sicer sedaj v Atenah.

Vodja francoske diplomacije je sicer danes tudi pozval k dialogu z libijsko opozicijo. Madžarski zunanji minister Janos Martonyi je medtem dejal, da srečanja predstavnikov EU s predstavniki libijskega opozicijskega narodnega sveta pomenijo, da je EU "de facto" opozicijo že priznala.

Dva predstavnika libijske opozicije, libijskega prehodnega narodnega sveta, sta se v sredo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu sestala z visoko zunanjepolitično predstavnico unije Catherine Ashton.

Zunanji ministri naj danes sicer ne bi pozvali k vojaškemu posredovanju za zagotovitev prepovedi letov nad Libijo. Vzpostavitev prepovedi letov je "možnost, a seveda pod določenimi pogoji, kar pomeni, da je potreben mandat ZN in da morajo to podpreti vsi partnerji v regiji", je dejal Westerwelle.