c S

Odbor za finance vladi in Banki Slovenije naložil nove naloge za razjasnitev kreditiranja managerskih prevzemov

10.03.2011 07:29 Ljubljana, 09. marca (STA) - Odbor DZ za finance je danes prekinil razpravo o odgovornosti za bančna posojila, namenjena spornim managerskim prevzemom. Banki Slovenije in vladi je naložil nove naloge za razjasnitev tega vprašanja. Medtem ko so predstavniki bank poudarjali, da tovrstna posojila niso problematična, so poslanci menili, da so posledice za gospodarstvo resne.

Odbor, ki se je z vprašanjem spoprijel na zahtevo poslanske skupine SLS, je tako Banko Slovenije pozval, naj v roku enega meseca odboru poroča o izpostavljenosti bank do posojil za managerske prevzeme in vplivom te izpostavljenosti na kreditni potencial.

Ob tem je nadzornika in regulatorja bančnega trga pozval, da prav tako v roku enega meseca predstavi ukrepe, ki jih je izvedla v primeru posojil, ki niso imela več ustreznega zavarovanja.

Vlado pa je odbor pozval, naj poroča o uresničevanju sklepov komisije DZ za nadzor javnih financ in DZ iz prejšnjega mandata.

Komisija za nadzor javnih financ je tako septembra 2008 ugotovila, da zaradi nepojasnjene vloge bank v pretežni državni lasti (NLB in NKBM) ni mogla razjasniti vseh okoliščin v zvezi s financiranjem managerskih prevzemov.

Komisija je tudi ugotovila, da so bili prevzemi v Pivovarni Laško, Merkurju in Istrabenzu pretežno, glede na svoj tržni delež, financirani s posojili NLB in NKBM. Vlado in ministrstvo za finance je takrat pozvala, da poročata o vlogi omenjenih bank pri prevzemih ter da se opredelita do vloge in odgovornosti članov nadzornih svetov in uprav bank.

DZ pa je junija istega leta sklenil, naj vlada pripravi celovito informacijo o poteku koncentracije kapitala v Pivovarni Laško, Istrabenzu in Merkurju. Banki Slovenije je istočasno predlagal, naj preveri, kakšna je bila vloga poslovnih bank v teh treh zgodbah in v drugih s koncentracijo kapitala povezanih postopkih.

Poslanec Vili Trofenik (Zares) je namreč ugotavljal, da ti sklepi niso bili uresničeni, zato se še naprej kaže potreba o razpravi o teh vprašanjih. Temu je pritrdil tudi predsednik odbora za finance Bogdan Čepič (SD) in pripravil omenjene sklepe. Odbor bo o tem znova razpravljal čez približno mesec dni, po potrebi tudi na zaprti seji, če bo tako terjala zaupnost podatkov Banke Slovenije.