c S

Obrambno ministrstvo prejelo tri zahteve za razkritje dokumentov o orožju

10.03.2011 07:23 Ljubljana, 09. marca (STA) - Obrambno ministrstvo je do danes prejelo tri uradne zahteve dveh medijskih hiš, da na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja umaknejo stopnjo tajnosti z dokumentov o orožju v času osamosvajanja Slovenije. V javnosti so se po njihovih navedbah pojavile netočne informacije o vpletenosti obrambne ministrice in njenih stališčih.

Strokovne službe ministrstva omenjene zahtevke obravnavajo in bodo odločitev sprejele v zakonsko določenih rokih, so zapisali v sporočilu za javnost na svoji spletni strani.

Kot poudarjajo, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič ni sodelovala v nobenem postopku umika stopenj tajnosti z dokumentov, ki jih hrani DZ, prav tako tudi "ni odločala o tem in nikomur ni dajala nikakršnih obljub". S tem so se na ministrstvu odzvali na izjave informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki je v torek za POP TV dejala, da se je z nekdanjim državnim sekretarjem na ministrstvu za obrambo dogovorila, da bi z dela dokumentov lahko umaknili stopnjo tajnosti. Po odhodu državnega sekretarja pa naj ministrica ne bi izpolnila te obljube.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da gre v tem primeru za kopije dokumentov, ki so jih za svoje delo od ministrstva za obrambo v preteklosti pridobile različne komisije DZ, sedaj pa jih hranijo v svojih arhivih.

Glede originalnih dokumentov, ki jih hranijo na ministrstvu za obrambo, pa je po njihovih navedbah informacijski pooblaščenec kot drugostopenjski organ že januarja 2009 odločil, da so ti dokumenti del arhivskega gradiva, "s katerim pa je pristojen razpolagati zgolj Arhiv RS", ter da se z njim ravna skladno z zakonom o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Kot so zapisali na ministrstvu, je bila v medijih v zadnjih dneh večkrat citirana tudi izjava ministrice za obrambo glede umika stopenj tajnosti z dokumentacije o orožju, ki pa je bila le del širšega odgovora ministrice v pogovoru za Val 202 2. marca. V njem je ministrica opozorila na nekatera dejstva, ki bi jih bilo treba upoštevati pri odpiranju tovrstnih dokumentov, prav tako pa je izrazila mnenje, da bi bilo vendarle treba res enkrat natančno ugotoviti in tudi presoditi, kaj se je takrat dogajalo. To je bila tudi njena edina izjava glede te tematike, so še dodali na ministrstvu.