c S

Nasprotniki sedeža Evropskega parlamenta v Strasbourgu dobili bitko

09.03.2011 14:29 Strasbourg, 09. marca (STA) - Nasprotniki sedeža Evropskega parlamenta v Strasbourgu so danes dobili bitko v prizadevanjih za ukinitev mesečnih potovanj parlamentarne karavane iz Bruslja v to francosko mesto. Večina evropskih poslancev je namreč na plenarnem zasedanju glasovala za to, da se v letih 2012 in 2013 ukine po eno tedensko zasedanje v Strasbourgu.

Za to je danes glasovalo 357 evropskih poslancev, 253 jih je bilo proti, 40 pa se jih je vzdržalo. Za oktober sta bili v omenjenih dveh letih predvideni po dve tedenski zasedanji v Strasbourgu, ki bosta sedaj združeni v en teden.

To je prvič po letu 2001, ko so bila ukinjena zasedanja v Strasbourgu ob petkih, da so se evropski poslanci odločili za nadaljnje krčenje dejavnosti parlamenta v tem francoskem mestu, je pojasnil eden od podpredsednikov parlamenta, Britanec Edward McMillan-Scott.

Z današnjo odločitvijo bodo Evropejci po njegovih besedah privarčevali na milijone evrov in zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida, obenem pa bodo še vedno spoštovali pogodbo EU, ki določa, da mora Evropski parlament 12 plenarnih zasedanj na leto opraviti v Strasbourgu.

McMillan-Scott iz vrst evropskih liberalcev, sicer vnet zagovornik ukinitve sedeža parlamenta v Strasbourgu, je ob tem napovedal, da bo pripravil predlog za razpravo in plenarno glasovanje o smiselnosti sedeža v Strasbourgu na sploh.

Odločitev sicer danes ni bila sprejeta brez zapletov. Zagovorniki sedeža v Strasbourgu so poskušali preložiti glasovanje, a jim ni uspelo. Bernd Posselt iz največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke, je nato ocenil, da je izid glasovanja "delno dober in delno nezakonit".

Posselt je kot "dobro" izpostavil ukinitev še ene od "dragih in odvečnih mini plenark v Bruslju", ki so sedaj le še štiri, medtem ko jih je bilo sprva osem. Kot "nezakonito" pa je izpostavil združitev dveh oktobrskih zasedanj v eno.

McMillan-Scott je sicer sredi februarja predstavil izide raziskave univerze v Zürichu, po kateri je za veliko večino evropskih poslancev in njihovega osebja sedež v Strasbourgu popolnoma odveč - zapravljanje časa ter ogrožanje učinkovitosti dela, zdravje in okolje.

S tem je britanski evropski poslanec, ki trdi, da bi lahko z enim sedežem privarčevali 180 milijonov evrov in 19.000 ton izpustov ogljikovega dioksida na leto ter opustili 317 delovnih mest, poskrbel za precejšnje razburjenje v Franciji.

Na francoskem zunanjem ministrstvu so se odzvali s presenečenjem in obžalovanjem ter poziv označili za "osebno pobudo". Ob tem so poudarili, da vprašanje sedežev institucij EU opredeljujejo pogodbe, ki veljajo za vse, in izpostavili pomen "pluralnosti delovnih mest evropskih institucij".

Pozivi k ukinitvi sedeža v Strasbourgu, kamor evropski poslanci s svojim osebjem potujejo enkrat na mesec za štiri dni, se sicer vrstijo že vrsto let, vendar so se za zdaj države članice unije resni politični razpravi o tem občutljivem vprašanju izognile.

Problem ni samo Francija, ki bi z ukinitvijo sedeža morala soglašati, temveč tudi vprašanje smiselnosti drugih sedežev institucij, ki bi ga taka razprava odprla. Na primer, ministri EU tri mesece v letu namesto v Bruslju zasedajo v Luksemburgu, kar je po mnenju mnogih prav tako popolnoma odveč.

Za "konec potujočega cirkusa" med Brusljem in Strasbourgom se je že izreklo tudi več kot milijon Evropejcev v posebni peticiji, katere pobudnica je bila nekdanja evropska poslanka in sedanja evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.