c S

Žbogar v Skopju poziva k rešitvi spora o imenu Makedonije

09.03.2011 13:55 Skopje/Ljubljana, 09. marca (STA) - Zunanji minister Samuel Žbogar je danes v Skopju pozval k čimprejšnji rešitvi makedonsko-grškega spora o imenu Makedonije, da bi država lahko napredovala na poti proti članstvu v EU in Natu. "Gre za vprašanje, ki bo omogočilo še rešitev vseh drugih vprašanj," je dejal Žbogar po srečanju z makedonskim kolegom Antoniom Milošoskim.

Žbogar je sicer izrazil razumevanje, da je Makedonija že v predvolilnem času in da zdaj verjetno ni pravi čas za intenzivnejše reševanje tega vprašanja. "A to naj bo eden prvih ciljev nove vlade," je pozval Žbogar na novinarski konferenci po srečanju z Milošoskim.

Grčija namreč zaradi nerešenega vprašanja državnega imena Makedonije, ki je tudi ime njene severne pokrajine, blokira vključitev Makedonije v Nato in preprečuje začetek pogajanj z Evropsko unijo, čeprav ima status kandidatke že od decembra 2005. Žbogar je ponovil Slovensko podporo vključevanju Makedonije v obe integraciji, vendar pa brez rešitve vprašanja imena napredek na tem področju ne bo mogoč.

To je po Žbogarjevih besedah škoda, saj Makedonija po njegovih ocenah napreduje na vseh drugih ravneh in se pospešeno razvija, tako kot se razvijajo odnosi med državama, ki so bili dobri že v času nekdanje skupne države, po osamosvojitvi pred 20 leti pa so se še nadgradili. "Zdaj smo na nivoju, ko smo resnični partnerji in zavezniki," je dejal Žbogar.

Toda sodelovanje bi lahko še poglobili, predvsem na gospodarskem področju, je prepričan Žbogar. Pri tem je izpostavil predvsem interes podjetij Riko, Energoplan in Telekom za poslovanje v Makedoniji.

Makedonija je za Slovenijo tudi pomembna partnerka v razvojnem sodelovanju, je še poudaril slovenski zunanji minister. Pri tem je še napovedal, da se bo v prihodnjih dneh sestala mešana komisija, ki bo določila razvojne projekte v Makedoniji, ki jih bo financirala Slovenija.

Vodja slovenske diplomacije se je dotaknil tudi notranjepolitičnih razmer v Makedoniji, predvsem bojkota opozicije pri delu parlamenta. Kot je pozval Žbogar, bi se morala vladna stran in opozicija dogovoriti, kako obnoviti politični dialog in doseči vrnitev v parlament. Predvsem je pomembno, da bodo vse stranke sodelovale na volitvah, je še dejal Žbogar.

Tudi Milošoski je priznal, da ne gre toliko za notranjepolitični problem, ampak gre tudi za problem, ki vpliva na ugled Makedonije v Evropi in tujini. Pri tem je obljubil, da si bodo prizadevali za rešitev tega vprašanja, kot jim to predlagajo evropski prijatelji.

Žbogar je uradni obisk v Makedoniji začel v torek, ko se je najprej srečal s slovenskimi podjetniki, člani slovensko-makedonskega poslovnega kluba in predstavniki slovenskih združenj v Makedoniji. Ob robu njegovega obiska je v Skopju potekal tudi posvet s slovenskimi veleposlaniki z območja Zahodnega Balkana, kar po Žbogarjevih besedah podčrtuje pomen, ki ga daje Slovenija Makedoniji v regiji. Tega posveta se je udeležil tudi Milošoski.

Slovenskega zunanjega ministra danes čaka še srečanje z makedonskim predsednikom Gjorgeom Ivanovov, ki se je nedavno mudil v Sloveniji. Sprejela ga bosta še predsednik sobranja Trajko Vejanoski in predsednik vlade Nikola Gruevski.