c S

Juri in Križman vložila zakon o lokalnih volitvah v Kopru

09.03.2011 12:53 Ljubljana/Koper, 09. marca (STA) - Poslanca SD Luka Juri in Marijan Križman sta v torek v parlamentarno proceduro vložila zakon o razpisu rednih lokalnih volitev v Mestni občini Koper (MOK), je za STA potrdil Juri. V kolikor bo ustanovitev nove občine Ankaran spet zavrnjena, Juri računa, da bodo lahko na podlagi tega zakona imeli volitve še pred poletjem.

Kot je za STA pojasnil poslanec, s Križmanom nista čakala na to, da bi se o Ankaranu še enkrat odločalo. Upata namreč, da bosta oba zakona lahko potekala vzporedno in da bodo tako pridobili na času.

Podobno se je zgodilo tudi leta 1999, potem ko je leto prej ustavno sodišče odpravilo izvedbo lokalnih volitev v Kopru in se je zato, da bi lahko volitve izpeljali, sprejelo poseben zakon, ustavno sodišče pa je ugotovilo, da je takšen zakon v skladu z ustavo, češ da je pravica do volitev nad vprašanjem delitve občine, spominja Juri.

Predlagatelja računata, da bo zakon dobil podporo tako podpornikov kot nasprotnikov ustanovitve občine Ankaran: "Vsi namreč izpostavljamo željo, da bi do volitev le prišlo, to je pretekli teden poudaril tudi koprski občinski svet."

Poleg zakona predlagata tudi resolucijo, v kateri se navaja ustavno-pravne razloge, zakaj DZ ugotavlja, da nove občine na območju Ankarana ni mogoče ustanoviti, skupaj z opravičilom, da se je razpisal posvetovalni referendum o ustanovitvi občine na območju, ki za to nima pogojev.

Vložitev predloga zakona "nikakor ni nezaupnica" predsedniku DZ Pavlu Gantarju, saj želi biti predvsem v pomoč predsedniku DZ, ki bo tako dobil jasno pravno podlago, da volitve razpiše, še poudarja Juri.

V preteklih tednih so se sicer zvrstili številni pozivi Gantarju, naj razpiše volitve v MOK. Lokalne volitve v največji obalni občini bi morale sicer potekati že jeseni 2010, a je ustavno sodišče njihovo izvedbo zadržalo zaradi odprtega vprašanja ustanovitve nove občine Ankaran na ozemlju sedanje mestne občine.

Ustavni sodniki so nato decembra ugotovili, da je parlament s tem, ko ni ustanovil ankaranske občine in občine Mirna, ravnal samovoljno, ter poslancem naložili, naj ugotovljeno protiustavnost odpravijo v roku dveh mesecev in ustanovijo novi občini. Zakon o ustanovitvi občine Ankaran pa je od takrat, za razliko od zakona o občini Mirna, kljub njegovi večkratni vložitvi obstal v parlamentarni proceduri.