c S

Slovenija za morebitno posredovanje v Libiji le z mandatom ZN

09.03.2011 11:22 Ljubljana, 09. marca (STA) - Slovenija podpira razprave o sprejetju morebitnih dodatnih ukrepov proti režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija, vendar pa bi vsaka odločitev o kakršnemkoli posredovanju v Libiji morala temeljiti na odločitvi Varnostnega sveta Združenih narodov, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

To velja tako za morebitno uvedbo prepovedi letov nad Libijo kot za morebitno vojaško posredovanje. Prav tako bi odločitev morala biti sprejeta v soglasju z arabskimi državami ter mednarodnimi in relevantnimi regionalnimi organizacijami, so poudarili na MZZ.

Soglasja mednarodne skupnosti o morebitnem posredovanju v Libiji, s katerim bi prekinili napade Gadafijevih privržencev s težkim orožjem na upornike in civiliste, zaenkrat še ni. V četrtek in petek bo sicer razprava o tem potekala tako v okviru Nata kot EU - v petek bo vrh EU, že v četrtek pa bodo o zadevi govorili zunanji ministri unije in ločeno obrambni ministri Nata.

Zaenkrat sicer najbolj zori soglasje o tem, da bi nad Libijo uvedli območje prepovedi poletov, s čimer bi Gadafijevim letalom preprečili bombardiranje položajev upornikov. Toda tudi za to je potrebna odločitev v VS ZN, ki pa zaenkrat o tem vprašanju še ni odločal.

Velika Britanija in Francija sta sicer že predlagali resolucijo o prepovedi letov nad Libijo, ki pa še ni prišla v obtok med članicami VS ZN kot osnutek. Rusija in Kitajska sta stalni članici VS ZN s pravico do veta, ki sta nad oboroženim posredovanjem najbolj zadržani.