c S

Zaradi objave obtožnega predloga v zadevi Patria ovadba za Janšo

09.03.2011 07:22 Ljubljana, 08. marca (STA) - Zaradi objave faksimila obtožnega predloga v zadevi Patria, ki ga je predsednik SDS Janez Janša konec lanskega septembra objavil na Facebooku, je informacijski pooblaščenec zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov kazensko ovadil štiri osebe. Poleg Janše sta ovadeni dve fizični in ena pravna oseba, poroča spletno Delo.

Državni nadzornik Jože Bogataj je po poročanju spletnega Dela pojasnil, da je informacijski pooblaščenec zaradi "suma zlorabe osebnih podatkov po 143. členu kazenskega zakonika v zvezi s posredovanjem osebnih podatkov iz obtožnega predloga v zadevi Patria javnosti 11. januarja in 24. januarja na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani poslal dve kazenski ovadbi". O imenih pa ni hotel govoriti. Da je eden ovadenih ravno predsednik SDS, so za Delo potrdili na tožilstvu.

Kot navaja spletno Delo, je Janša po novici o vložitvi obtožnega predloga, ki ga je proti njemu, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču vložila tožilka Branka Zobec Hrastar, pojasnjeval, da obtožnega predloga še ni prejel, da pa je iz novinarskih vrst dobil "novinarsko" različico, katere posnetke je nato objavil na svojem Facebook profilu skupaj s svojim komentarjem.

V uradu informacijske pooblaščenke so sprožili inšpekcijski nadzor, da bi ugotovili, ali je Janša z objavo storil prekršek.

Namestnica informacijskega pooblaščenca Rosana Lemut Strle je oktobra lani pojasnjevala, da objava posnetka obtožnega predloga na družbenem omrežju nakazuje na sum kršitve določb 8. in 16. člena zakona o varstvu osebnih podatkov ali celo sum kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov po 143. členu kazenskega zakonika. Napovedala je, da bodo v okviru postopka pod drobnogled vzeli Janšo kot tistega, ki je objavil faksimile, in osebe, ki so po mnenju informacijskega pooblaščenca imele omenjeni obtožni predlog, oz. da bodo raziskali, kako je dokument sploh lahko prišel do Janše.

Informacijski pooblaščenec je po končanem postopku izdal upravno odločbo. Kakšna je njena vsebina pa po poročanju spletnega Dela niso želeli razkriti, ker še ni vročena.