c S

Ovse nezadovoljen s spremembami madžarske medijske zakonodaje

09.03.2011 07:19 Dunaj, 08. marca (STA) - Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ni zadovoljna s spremembami spornega medijskega zakona, ki jih je sprejela uradna Budimpešta. Zakon bi namreč lahko bil še vedno orodje za pritisk na opozicijska in neodvisna mnenja, je danes na Dunaju ocenila predstavnica Ovse Dunja Mijatović, ki je pristojna za medije.

Kot je dejala, tudi spremembe, ki jih je predlagala Evropska komisija, ne rešujejo omenjene dileme, da bi bilo zakon mogoče zlorabiti za zatiranje mnenj, ki bi bila v nasprotju s stališči vlade.

Madžarski parlament je spremembe zakona o medijih sprejel v ponedeljek zvečer, potem ko je bil tarča kritik praktično v vsej Evropi. Dopolnila, ki jih je priporočila Evropska komisija, zadevajo področja, kot so uravnoteženo poročanje, kazni, pravila registracije medijev in svoboda govora.

V skladu s sprejetimi dopolnili blogi in spletni dnevniki ne bodo več veljali za medijske izdelke in tako zanje ne bodo več veljala določila zakona. Poleg tega se ponudnikom medijskih storitev pri pristojnih oblasteh ne bo več potrebno registrirati pred začetkom njihove dejavnosti, ampak do 60 dni po začetku dejavnosti.

Spremembe pa se ne dotikajo najbolj spornih določil zakona, vključno z dejstvom, da vse člane medijskega sveta, ki lahko z visokimi denarnimi kaznimi oglobi medije zaradi poročanja, ki ne bo "politično uravnoteženo", imenujejo vladne stranke.

To je sporno tudi za Mijatovićevo, saj bo vlada preko tega medijskega sveta lahko še naprej usmerjala poročanje v medijih. "Zakon ne zagotavlja nobene politične neodvisnosti javnih medijev," je kritizirala Mijatovićeva, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.