c S

Sanader si želi sojenje v Avstriji

09.03.2011 07:19 Salzburg, 08. marca (STA) - Potem ko je sodišču v Salzburgu danes še za dva meseca podaljšalo pripor bivšemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju, je njegov odvetnik sporočil, da si bivši premier želi, da bi mu sodili na sodišču v Avstriji, saj se boji, da na Hrvaškem ne bo deležen pravičnega sojenja.

"V vsakem trenutku je pripravljen stopiti pred avstrijskega sodnika in verjame, da lahko pred neodvisnim sodiščem v pravičnem, politično neodvisnem postopku hitro ovrže tisto, česar ga bremenijo," je povedal Sanaderjev odvetnik Werner Suppan.

Tiskovna predstavnica državnega tožilstva v Salzburgu Barbara Feichtinger je pred tem kot razlog za podaljšanje pripora do 8. maja navedla argument tožilstva o nevarnosti bega, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hkrati z odločanjem o priporu je danes na sodišču potekala tudi obravnava zahteve Hrvaške za izročitev Sanaderja, ki pa je bila le preložena za nedoločen čas. Po besedah Feichtingerjeve je treba pred odločitvijo o tem še preveriti nekatera odprta vprašanja.

Suppan je namreč danes sodišču predložil strokovno analizo na 50 straneh o kršenju Sanaderjevih človekovih pravic na Hrvaškem, na podlagi katere so tudi priporočili Sanaderju, da se zoperstavi izročitvi. Glede kršitev v poročilu strokovnjaki med drugim izpostavljajo, da vodilni politiki in mediji na Hrvaškem še pred začetkom sojenja predpostavljajo, da bo Sanader obsojen.

Kot je pojasnil Suppan, je poročilo pripravila skupina strokovnjakov s področja pravnih znanosti, politike ter medijev, ki so od sredine lanskega decembra spremljali dogajanje na Hrvaškem v povezavi s postopkom proti Sanaderju, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sanader je v priporu v Salzburgu od 10. decembra lani, ko so ga prijeli v Avstriji na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je za njim razpisala Hrvaška zaradi suma vpletenosti v korupcijo. Sanader je vse obtožbe zanikal že pred aretacijo.