c S

Divjak na prostost po pol milijona evrov varščine

09.03.2011 07:16 Dunaj, 08. marca (STA) - Avstrijsko sodišče je danes upokojenega generala BiH Jovana Divjaka, ki ga Srbija išče zaradi vojnih zločinov med vojno v BiH, po 500.000 evrov varščine izpustilo na prostost, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Varščino za generala je položil sarajevski kanton, Divjak pa bo moral ostati v Avstriji do zaključka ekstradicijskega postopka.

Divjak bo dobil tudi potni list, a bo moral do končne odločitve o srbski zahtevi po izročitvi ostati v Avstriji in sodelovati z avstrijskimi oblastmi, je povedala Christa Zemanek, predstavnica deželnega sodišča v kraju Korneuburg pri Dunaju, kjer je bil general priprt.

Divjaka so aretirali 3. marca na dunajskem letališču. Danes 73-letni Divjak je bil edini Srb v vodstvu vojske BiH. Srbske oblasti ga obtožujejo vojnega zločina nad pripadniki jugoslovanske vojske v Sarajevu leta 1992.

V napadu na jugoslovanske vojake, ki so se umikali iz Sarajeva, je bilo ubitih več častnikov, vojakov in civilistov. Natančnega števila ubitih tedaj jugoslovanska vojska ni sporočila, domnevajo pa, da bi lahko bilo žrtev okoli 40.

Gre za isti primer, zaradi katerega so bivšega člana predsedstva BiH Ejupa Ganića lani na podlagi srbske tiralice prijeli v Londonu, na koncu pa ga je sodišče po več mesecih izpustilo zaradi pomanjkanja dokazov.

Srbija izročitve Divjaka sicer še ni zahtevala, zahtevala pa jo je BiH v petek v skladu s sporazumom z Beogradom in Podgorico, po katerem se osebam iz BiH, ki so obtožene vojnih zločinov v BiH, sodi v BiH. Po aretaciji Divjaka so v Sarajevu pred avstrijskim veleposlaništvom pripravili proteste v podporo upokojenemu generalu.