c S

Slapnika bo zaradi Jelinčičevih groženj varovala policija

08.03.2011 14:45 Ljubljana, 08. marca (STA) - Magnetogram seje komisije o aferi Patria, na kateri je prišlo do incidenta med Zmagom Jelinčičem in Tadejem Slapnikom, je odslej javen. Iz njega je razvidno, da se je zgolj odzval na Jelinčičeve grožnje, pravi Slapnik, ki je zoper Jelinčiča že vložil kazensko ovadbo, policija pa zaradi groženj pripravlja načrt njegovega varovanja.

Podpredsednik omenjene komisije Dejan Levanič (SD) je namreč z magnetograma petkove seje, ki je bila deloma zaprta za javnost, na Slapnikovo zahtevo umaknil oznako tajnosti "interno". Slapnik in vodja poslanske skupine Zares Franco Juri sta na današnji novinarski konferenci predstavila magnetogram, ki pojasnjuje okoliščine dogodka.

Kot pojasnjuje Slapnik, se za incident ne čuti odgovornega, saj se je le odzval na grožnje Zmaga Jelinčiča, katerega politično delovanje temelji na provokacijah. Kljub temu pa obžaluje svoj odziv, zato se je zanj tudi že opravičil.

Po petkovem incidentu so sicer državni zbor obiskali kriminalisti, Slapnik pa je zoper Jelinčiča vložil kazensko ovadbo. To bo sicer, kot je pojasnil, umaknil, če bo Jelinčič umaknil svoje grožnje.

Policisti, ki so zadolženi za varovanje funkcionarjev, pa po njegovih besedah pripravljajo načrt varovanja njega in njegove družine. Policisti so ga namreč opozorili, da incident lahko sproži različne odzive zlasti med Jelinčičevimi privrženci. Zato bo Slapnik poskrbel, da bo njegova družina ustrezno zaščitena.

Tako Slapnik kot Juri sta prepričana, da je incident povezan z opozorili poslancev Zares o trgovini z orožjem. Po Slapnikovem mnenju je šlo za organiziran napad treh poslancev - Jelinčiča, Branka Grimsa (SDS) in Franca Pukšiča (SLS) - v luči opozoril o trgovini z orožjem.

Na petkovi seji komisije sta se sicer Slapnik in Jelinčič sprla ter si grozila s fizičnim obračunom. Kot je razvidno iz magnetograma, je Jelinčič Slapniku zagrozil, da bo "dobil po p...", Slapnik pa ga je nato vprašal, ali naj ga "zabriše skozi okno".