c S

Nemški tožilci začeli preiskavo o plagiatorstvu Guttenberga

08.03.2011 07:43 Berlin, 07. marca (STA) - Nemški tožilci so danes začeli preiskavo o kršenju avtorskih pravic s strani nekdanjega nemškega obrambnega ministra Karla-Theodorja zu Guttenberga, ki je zaradi plagiatorske afere pri svojem doktoratu odstopil prejšnji teden. Proti Guttenbergu je bilo sicer vloženih okoli sto tožb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Želimo ugotoviti, ali je Guttenberg zagrešil prekršek v povezavi s svojim doktoratom," je povedal predstavnik tožilstva v mestu Hof v nemški zvezni deželi Bavarska Reiner Leib.

Proti Guttenbergu je bilo vloženih okoli sto tožb, vendar še nobena s strani avtorjev, čigar dela naj bi Guttenberg prepisoval, je povedal Leib. Sodišče se sicer lahko odloči za preiskavo tudi brez vložene tožbe s strani avtorjev, če oceni, da je to "v interesu javnosti", je še dodal Leib.

Guttenberg se je znašel pod plazom kritik, ker je v svoj doktorat iz leta 2007 vključil prepisane posamezne odstavke drugih avtorjev, pri tem pa tega ni ustrezno označil. Očitke o namernem prepisovanju je minister zanikal, je pa priznal napake pri citiranju in na koncu vseeno odstopil, odpovedal pa se je tudi svojemu mandatu v parlamentu.

39-letni Guttenberg je doktorat iz prava opravil na univerzi v Bayreuthu, ta pa mu je na njegovo zahtevo doktorski naziv odvzela in uvedla preiskavo s strani univerzitetne komisije. Guttenberg, ki pripada stranki Krščansko-socialna unija (CSU) je bil v nemški parlament prvič izvoljen leta 2002, leta 2009 pa se je povzpel v vlado, najprej kot minister za gospodarstvo in tehnologijo, nato pa je prevzel položaj obrambnega ministra.