c S

DZ ratificiral spremembo sporazuma o socialnem zavarovanju z BiH

08.03.2011 07:41 Ljubljana, 07. marca (STA) - DZ je s 67 glasovi za in nobenim proti ratificiral sporazum o spremembi sporazuma o socialnem zavarovanju med Slovenijo in BiH. Sporazum bo začel veljati, ko bo postopek ratifikacije opravljen še v BiH. Omogočil pa bo prejemanje nadomestila za brezposelnost tudi bosanskim delavcem z začasnim prebivališčem v Sloveniji.

Sporazum o spremembi sporazuma o socialnem zavarovanju med državama sta decembra lani na Brdu pri Kranju podpisala slovenski minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in minister za civilne zadeve BiH Sredoje Nović. Bosanska stran pa je ob podpisu sporazuma napovedala, da bo v BiH ratifikacija stekla šele po konstituiranju novega parlamenta.

Dosedanji sporazum, ki je v veljavi od 1. julija 2008, je za delavce iz BiH kot pogoj za pridobitev nadomestila za brezposelnost določal stalno prebivališče. Kot je zapisano v obrazložitvi danes ratificiranega sporazuma, pa je to strožje od nacionalne zakonodaje, zakonodaje EU, kot od tudi večine drugih bilateralnih sporazumov z državami na območju nekdanje SFRJ, ki kot pogoj postavljajo stalno ali začasno prebivališče.

Spremembe sporazuma bodo tako pridobitev pravice do nadomestila za primer brezposelnosti pod enakimi pogoji kot za slovenske državljane omogočile tudi za državljane BiH, ki imajo v Sloveniji začasno prebivališče, in ne le za tiste s stalnim prebivališčem.

Kot je ob podpisu sporazuma decembra lani dejal minister Svetlik, bodo v Sloveniji s spremembo sporazuma gostujoči delavci iz Bosne in Hercegovine pri pravicah iz naslova zaposlovanja in brezposelnosti izenačeni z ostalimi tujimi pa tudi domačimi delavci. Ta korak pa je bil po ministrovih besedah nujen tudi zaradi vseh težav, ki so se pojavile v času krize.

DZ je danes sprejel še zakone o ratifikaciji sporazuma med slovensko in slovaško vlado o vojnih grobiščih in sporazuma o ustanovitvi Mednarodne akademije za boj proti korupciji kot mednarodne organizacije.

Prav tako je DZ ratificiral konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja in o preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja, in sicer z Armenijo, Ciprom in Belorusijo.