c S

Eko krog opozarja, da sporazum s Francijo ne sme škoditi Zasavju

08.03.2011 07:37 Ljubljana, 07. marca (STA) - Društvo Eko krog je danes pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani pripravilo protest zaradi načrtovanega podpisa strateškega partnerstva s Francijo. V društvu od vlade zahtevajo zagotovilo, da sporazum ne bo škodil Zasavju in da bo pripomogel k revitalizaciji regije z ekološko nespornimi gospodarskimi programi in novimi delovnimi mesti.

Premier Borut Pahor in francoski predsednik Nicolas Sarkozy bosta namreč danes popoldne v Elizejski palači podpisala strateško partnerstvo, namenjeno krepitvi političnih, gospodarskih in drugih vezi med državama. Predsednik Eko kroga Uroš Macerl je poudaril, da ne nasprotujejo sklepanju sporazumov, če gre za poštene stvari in če zakon velja za vse.

Vendar v Zasavju po Macerlovih besedah ni tako. "Zasavci smo drugorazredni državljani. Lastna država nas ignorira," je dejal. Nasta Doberlet Bučalič iz Civilne iniciative Trbovlje se je ob tem vprašala, ali so Slovenci enakopraven partner pri podpisu sporazuma s Francijo.

Ob tem je dodala, da nobena slovenska regija ne sme izkusiti težav, ki jih vsakodnevno doživljajo prebivalci Zasavja. "Regija, ki je bila nekoč temelj povojne izgradnje Slovenije in Jugoslavije, s svojimi rudniki in tovarnami, je danes gospodarsko izčrpana in ekološko ogrožena. Vse bolj prevzema vlogo slovenskega smetišča," je dejala.

Doberlet Bučaličeva in Macerl sta ob tem spomnila na odločitev upravnega sodišča, ki je minuli teden odpravilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge Cementu. "Lafarge je to novico pospremil s smradom in dimom," je dejala Doberlet Bučaličeva. Zasavci zato obljubljajo, da se bodo borili naprej, konkretnih načrtov pa Macerl ni predstavil.

Shoda se je po oceni policistov udeležilo okoli 40 ljudi, ki so dvigovali napis "Lafarge ubija" in plakat s kokošjo v slovenskih barvah, ki poljublja galskega petelina. Uprizorili so tudi pogreb in na fotografijo Pahorja in Sarkozyja položili belo krsto.

V Lafarge Cementu zahtev protestnikov in njihovega shoda za STA niso komentirali.

V Društvu za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog opozarjajo, da še niso prejeli podatkov o izpustih iz Lafarge Cementa in o kakovosti zraka na Ravenski vasi nad Zagorjem, za katere so se decembra lani dogovorili z ministrom za okolje in prostor Rokom Žarnićem.

Prav tako se še ni začela izdelovati dogovorjena presoja vplivov na okolje za Lafarge Cement, ki bi naj bila končana, preden bi trboveljska cementarna znova zagnala proizvodnjo, niti se ni sestala delovna ekipa za izboljšanje kakovosti zraka v Zasavju, poudarjajo v društvu.

Glede omenjenih navedb so na ministrstvu za okolje danes za STA pojasnili, da bodo vsa vprašanja, ki jih omenja Eko krog, reševali v okviru delovne skupine, ki se bo sestala v roku 14 dni.

Eko krog je Agencijo RS za okolje (Arso) danes sicer zaprosil, naj jim posreduje izračune letnih količin izpustov Lafarge Cementa ter poročilo občasnih meritev z 12. avgusta 2009. V društvu so Arsu že pred kratkim očitali, da je februarja spremenil že objavljene podatke o letnih količinah izpustov s strani največjih slovenskih industrijskih onesnaževalcev, na Arsu pa so očitke zavrnili.