c S

Koalicija po današnjem sestanku poenotena glede sprememb referendumske zakonodaje

08.03.2011 07:34 Ljubljana, 07. marca (STA) - Koalicijske poslanske skupine in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs so se na današnjem sestanku v DZ poenotile glede sprememb referendumske zakonodaje. Predlagajo, da bi bil referendum lahko le pobuda ljudstva in ne več tudi poslancev, uvedli bi kvorum za veljavnost referenduma in tudi vsebino, o kateri bi lahko odločali.

"Koalicija si je načeloma enotna, da sta se parlament in državni svet dolžna samoomejiti in prepustiti referendum ljudski iniciativi. Referendum mora biti sredstvo in korektiv v rokah državljanov," je za STA v prostorih DZ dejal vodja poslanske skupine Zares Franco Juri.

Po njegovih besedah je namreč paradoksalno, da imajo poslanci ali državni svetniki, ki lahko izglasujejo veto, še dodaten privilegij, da z manjšino poslancev lahko zahtevajo referendum. Treba je razumeti sporočilo javnosti, pravi Juri, "ki nam očita zlorabo referenduma v politične namene, medtem ko smo poslanci v DZ dolžni glasovati".

Koalicija želi s spremembo zakona o referendumu in ljudski iniciativi vzpostaviti tudi legitimnost referenduma oziroma določiti minimalno udeležbo volilnih upravičencev za veljavnost referenduma, pri čemer predlaga od 25- do 40-odstotni kvorum.

Iz referendumskih vprašanj pa je, se strinja koalicija, treba izvzeti tiste tematike, ki jih Svet Evrope opredeljuje kot človekove pravice. Izvzeti želijo tudi tematike, ki izhajajo iz sprejetih mednarodnih konvencij in še tiste vsebine, ki izhajajo iz finančnega preživetja države, je pojasnil vodja poslancev Zares.

O ključnih kriterijih so se koalicijski partnerji danes poenotili, čaka pa jih še usklajevanje z opozicijo. Za spremembo referendumske zakonodaje je namreč potrebna dvotretjinska večina poslancev v DZ. Predlog bo sedaj pripravila vlada ter ga po Jurijevih besedah posredovala v parlamentarni postopek, najprej ga bo obravnavala ustavna komisija DZ. Zavedajo pa se, pravi Juri, da brez soglasja vsaj z delom koalicije s pobudo "ni možno riniti naprej".

Vodja poslanske skupine koalicijske Zares sicer meni, da bi bila ob sprejetju teh sprememb znova aktualna tudi pobuda opozicije za uvedbo referendumskih dnevov. Pri tem poslanec poudarja možnost, da bi imeli ne le enega, temveč morda po zgledu Švice dva ali več referendumskih dni. To bi bilo po njegovem smiselno s koalicijskimi predlogi za spremembe referendumske zakonodaje, ki bi "selekcionirala referendume in preprečila zlorabe".

Pobudo opozicije za uvedbo enega referendumskega dne je DZ sicer zaustavil minuli teden, opozicija pa je ogorčena nad idejami omejevanja referenduma.