c S

Zakon o obveznem testiranju funkcionarjev poseg v zasebnost

07.03.2011 13:25 Ljubljana, 07. marca (STA) - Predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga je v petek v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina SDS, bi pomenil poseganje v zasebnost vsakega posameznika, je danes za STA dejal pravni strokovnjak Lojze Ude. Ocenil je, da pravno predlog ne bi zdržal, lahko pa bi bil tudi ustavno sporen.

"Res je sicer, da imajo politiki do javnosti nekoliko večjo obveznost in drugačen položaj, vendarle je zahteva, da bi se morali testirati, po mojem mnenju preveč ostra," je dejal Ude.

Pravno predlog ne bi zdržal, je ocenil Ude in dodal, da podrobno predlaganega zakona še ni videl. "Težko je reči, ampak lahko bi se zastavilo tudi vprašanje ustavnosti takega zakona, zlasti, če bi nekdo, ki bi odklonil tako testiranje, doživel kakšne sankcije," je še dejal.

V poslanski skupini SDS želijo z zakonom urediti obveznost testiranja za funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, organizacijo, postopek testiranja in objavo poročila o ugotovitvah testiranja.

Funkcionarji po tem zakonu so poslanci, predsednika republike in vlade, ministri in državni sekretarji. Predlagani zakon določa, da se mora vsak funkcionar enkrat v koledarskem letu svojega mandata udeležiti testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu.

V zvezi z informacijami o uporabi prepovedanih drog med slovenskimi politiki se po mnenju SDS zastavlja vprašanje odgovornosti pri opravljanju funkcije, odgovornosti pri vodenju države, odgovornosti pri izvajanju zakonov in podzakonskih aktov. Zato so državljanke in državljani po mnenju predlagateljev upravičeni do vedenja o tem, ali slovenski politiki, poslanci, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji opravljajo funkcijo brez uporabe prepovedanih drog ali v opijskem stanju.