c S

Komisija začasno odobrila državno pomoč NLB

07.03.2011 13:03 Bruselj, 07. marca (STA) - Evropska komisija je odobrila dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB) v višini do 250 milijonov evrov, ki je stekla danes. Komisija je ukrep odobrila začasno zaradi finančne stabilnosti, dokončno odločitev pa bo sprejela po prejemu načrta prestrukturiranja NLB.

Podpredsednik Komisije in evropski komisar za politiko konkurence Joaquin Almunia je ob tem izrazil razumevanje, da "NLB brez nujne dokapitalizacije ne more doseči ustrezne ravni kapitala in ohraniti finančne stabilnosti v Sloveniji", je zapisano v sporočilu za javnost, ki ga je Evropska komisija objavila na svojih spletnih straneh.

"Toda poskrbeti moramo, da bo prestrukturiranje NLB omogočilo trajnostno prihodnost banke, ne da bi bila za to potrebna stalna državna pomoč banki. Z ustreznim prestrukturiranjem se bo mogoče izogniti izkrivljanju konkurence, ki bi ga utegnila povzročiti državna pomoč," je še dejal Almunia.

Slovenska vlada je povečanje kapitala NLB komisiji priglasila sredi letošnjega januarja. V skladu s priglasitvijo mora NLB zbrati lastniški kapital v vrednosti 250 milijonov evrov, kar ustreza 1,6 odstotka tehtane, tveganjem prilagojene aktive banke.

Kot še piše v sporočilu za javnost, je NLB sredi leta 2010 le za las uspešno prestala stresni test odpornosti na zunanje šoke. Na podlagi izida testov se je Banka Slovenije odločila, da mora NLB povečati svoj kapital, če želi ohraniti ustrezno raven temeljnega kapitala prvega reda.

NLB bo poskušala sredstva zbrati z javno ponudbo delnic, ki jih bodo v prvem krogu do 21. marca lahko vpisali obstoječi delničarji - med temi sta največja naša država ter belgijska KBC -, v morebitnem drugem krogu v zadnjem tednu marca pa bodo na voljo širši javnosti.

Po mnenju komisije je načrt dokapitalizacije ciljno naravnan, omejen na nujno potrebno in sorazmeren z želenim rezultatom. Zato je začasno odobrila ukrep kot nujno pomoč, dokler ne sprejme končne odločitve glede načrta prestrukturiranja NLB, ki ga morajo slovenski organi predložiti v šestih mesecih od današnje odločitve.