c S

Pahor in Sarkozy bosta danes podpisala strateško partnerstvo

07.03.2011 07:49 Pariz, 07. marca (STA) - Premier Borut Pahor bo danes in v torek na uradnem obisku v Parizu. Glavni namen obiska je zagon slovensko-francoskega strateškega partnerstva, namenjenega krepitvi političnih, gospodarskih in drugih vezi med državama. Slovenski premier in francoski predsednik Nicolas Sarkozy bosta partnerstvo podpisala danes popoldne v Elizejski palači.

Namen partnerstva je "dodatno okrepiti tesne vezi, ki so se spletle zlasti med predsedovanjem obeh držav Svetu EU v letu 2008, ter tako zagotoviti še boljše dvostranske odnose in še boljše sodelovanje pri izgradnji Evrope", so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Partnerstvo zajema štiri področja: politično partnerstvo, partnerstvo za krepitev gospodarskega sodelovanja, inovacij in konkurenčnosti, energetsko in okoljsko partnerstvo ter partnerstvo na področju šolstva, visokega šolstva, raziskav, informacijske družbe in kulture.

Premier Pahor, ki ga bo v Parizu spremljala tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić, bo obisk v torek nadaljeval s srečanjem s predsednikom francoske vlade Francoisom Fillonom v palači Matignon.

Po tem srečanju bo okrogla miza z ministrom za industrijo, energijo in digitalno ekonomijo Ericom Bessonom ter skupino francoskih in slovenskih gospodarstvenikov. Ob tem bo podpisan sporazum med podjetjem Bisol in podjetjem GDF-Suez.

Poleg tega se bo premier Pahor v torek v francoski prestolnici sestal še z generalnim sekretarjem Mednarodne organizacije za frankofonijo Abdoujem Dioufom in s predsednikom francoskega senata Gerardom Larcherjem.