c S

Virant: Janša bi moral iz politike, če je zmontiral dokument

07.03.2011 07:29 Ljubljana, 05. marca (STA) - Predsednik Zbora za republiko in nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant je v pogovoru za Dnevnikov objektiv napovedal prepričljivo zmago SDS na prihodnjih volitvah. Glede arhivov pa pravi, da bi moral predsednik SDS Janez Janša oditi iz politike, če bi se dokazalo, da je zmontiral dokument, ki naj bi obremenil predsednika republike.

Virant opozarja, da noben dokument, s katerim je SDS predsednika države Danila Türka obtožila laganja, ni bil ponarejen, "samo zloženi so bili skupaj na nekorekten način". "Objavljeno je bilo na sporen, nekorekten način," je dejal.

Kot pravi, Janši ne bi pripisal, da je namerno sestavil dokumente na manipulativen način. "Kolikor ga poznam, kaj takega ne bi bilo v skladu z njegovo naravo in inteligenco," je dejal.

Vendar je bila napaka storjena in v vsakem primeru je priznanje napake in opravičilo na mestu, meni Virant. "Tudi kakšno dodatno pojasnilo ne bi bilo odveč," je ocenil.

Če pa bi se dokazalo, da je Janša ali kateri koli drug politik ponaredil ali zmontiral nek dokument, bi bila po Virantovih besedah "nedvomno edina logična konsekvenca odhod iz politike".

Zelo verjetno bodo imeli zadnji dogodki odmev v javnem mnenju in verjetno bo SDS izgubila del podpore, pravi. "S tega zornega kota se mi zdi to, kar se je zgodilo, politična napaka SDS," ocenjuje.

Opozarja, da Janša v zadnjih mesecih skupaj s strokovnim svetom, v katerem sodeluje tudi sam, intenzivno pripravlja alternativni program in ta projekt teče zelo dobro, je dejal Virant. "Ni mi jasno, zakaj ne bi stranka pozornosti javnosti usmerila v uspešen in za ljudi pomemben del svojih aktivnosti, namesto da jo usmerja na tisto področje, kjer ponavadi izgublja," meni.

Po Virantovem mnenju je veliko pomembnih tem, o katerih bi se morali pogovarjati, "v zadnjih dveh tednih pa smo govorili o arhivih in o dogajanjih pred tridesetimi leti". "Ne rečem: če bi o velikovškem terorističnem napadu prišli na dan neki novi dokazi, ki bi kazali na to, kdo konkretno je dejanje naročil, bi bila to kazenskopravno relevantna okoliščina, ki bi jo moralo raziskati tožilstvo," je poudaril.

SDS bo po njegovem mnenju ravnala najpametneje, če bo javni fokus usmerila na svojo oceno stanja v državi in svoj alternativni program. Če bo SDS do volitev ravnala pametno in pokazala tisto, v čemer je močna, torej svoj alternativni program, lahko krepko zmaga oziroma dobi 33 do 38 odstotkov glasov, pravi. "V takšnem primeru ji do sestave vlade ne bi veliko manjkalo, morda le sedeži SLS," je dejal.

Glede ustanovitve občine Ankaran Virant meni, da mora državni zbor spoštovati odločbo ustavnega sodišča. Odločba v zadevi Ankaran in Mirna je po njegovem mnenju pravilna in utemeljena.

Nekaj predlogov za spremembo ustave se mu zdi dobrih, na primer ideji o poskusnem mandatu sodnikov in o ustavni omejitvi javne porabe, ne strinja pa se z idejo o lažji možnosti predčasnih volitev. "Vgraditi v sistem latentno vladno nestabilnost ni dobro," meni.

Glede vprašanja referenduma se zavzema za to, da bi v ustavo zapisali kvorum, torej neki najmanjši odstotek volivcev, ki se mora udeležiti referenduma, da bi bil referendumski izid veljaven. Pri spremembi volilnega sistema pa se zavzema za proporcionalni sitem s preferenčnim glasom.

Virant zagotavlja še, da ne načrtuje ustanovitve nove politične stranke.