c S

Vladanje te vlade pripeljalo do koncentracije lastništva v rokah bank

07.03.2011 07:25 Maribor, 05. marca (STA) - Vladanje aktualne vlade je po besedah nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja pripeljalo do koncentracije lastništva v rokah bank, to pa je pripeljalo do negotovosti, zaradi katere se lahko zgodi, da gospodarski zmagovalci ne bodo Slovenci. Bavčar se boji, da kriza zmagovalcev v Sloveniji ne bo prinesla.

Bavčarju se zdi pomenljiva izjava ministra za kmetijstvo Dejana Židana, ki je komentiral zadnji poskus prevzema Mercatorja. V tej zvezi je omenil, da igra banka Unicredit v Sloveniji popolnoma drugačno vlogo kot na Hrvaškem. Tam zastopa interes kupcev in slovenska Unicredit jim pomaga.

"To je res zanimivo. Unicredit je povezana tudi z vsemi prodajami podjetij holdinga, ki sem ga nekoč vodil. Financirala je kupce Postojnske jame, Droge Kolinske, zdaj forsira tudi prodajo Instalacij. V Mercatorjevem primeru je enako," je v pogovoru za Večer zatrdil Bavčar.

Bavčar meni, da bi se Istrabenz izkopal iz težav, če Zares ne bi uveljavil politike glede reprogramiranja t.i. tajkunskih kreditov. "Ker Istrabenz ni potreboval nobene državne donacije, pač pa le mir in normalno politiko bank," je zatrdil in dodal, da ne ve, zakaj Istrabenz ne more dobiti reprograma posojil, če lahko Tuš dobi za svojih 550 milijonov evrov kredita dobi sedemletni reprogram.

Glede na to, da ministrica za gospodarstvo Darja Radić javno pomaga Merkurju, kar je sicer po njegovem mnenju prav, Bavčar ne razume, zakaj to ni možno pri Istrabenzu. In če gre premier Borut Pahor tri mesece pred stečajem Vegrada pojasnjevati, da bo skušal najti rešitev za podjetje, bi Bavčar pričakoval, da o Istrabenzu vsaj ne govori neresnic.

"Ne trdim, da v primeru Istrabenza nimam objektivne odgovornosti. Prav gotovo pa nisem kriminalec," je poudaril in dodal: "Če je imel Istrabenz 200 milijonov izgube zaradi nakupa Petrola, je seveda moja odgovornost, da nisem predvidel svetovne finančne krize. Nisem pa niti evra vzel iz Istrabenza in če sem jaz pač moral oditi, ni razloga, da se je politično potapljalo Istrabenz."

V trenutku, ko se je začela kriza, so banke po Bavčarjevih besedah pozabile, da morajo v kritičnih trenutkih pomagati podjetjem, kar danes citira tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. Reprogram dolgov takrat ni bil mogoč, pred tem pa nikoli problematičen. Niti eno od posojil, ki jih je pred krizo dobil Istrabenz, ni bilo zavarovano in na tem je po Bavčarjevih besedah temeljila tudi velika napetost med njim in bankami.

"Banke so nam nekaj mesecev pred tem po dampinških cenah ponujale nezavarovane kredite in zdelo se je popolnoma neverjetno, da bi lahko nekdo v trenutku pozabil na vse pogodbe in ob izbruhu krize zahteval ves denar takoj nazaj," je zatrdil.

Toda, kot pravi Bavčar, se je zgodilo prav to, izdatno podprto z izjavami politikov, sprejeli so celo znameniti zakon, ki je tematiziral to celotno zgodbo in iz nje naredil v Sloveniji eno samo lovljenje tajkunov v smislu kruha in iger.

Kot dodaja Bavčar, je bilo v tistem času najhujšega medijskega in političnega pogroma seveda iluzorno pričakovati, da bi nekdo pomagal Istrabenzu ali da bi ga vsaj pustil pri miru, da sam reši svoje probleme.

Bavčar se je v pogovoru za Večer spomnil tudi na svoj odstop z mesta predsednika uprave Istrabenza in kasneje še z mesta člana uprave koprske družbe. Pomoč Istrabenzu so namreč banke pogojevale z njegovim odhodom.

Bavčar je pojasnil, da je nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič pred sestankom z bankami upnicami njemu, dvema ključnima lastnikoma Istrabenza in nekaterim članom nadzornega sveta povedal, da štirje ministri od njega zahtevajo, da Bavčar gre in če gre, da bo NLB Istrabenzu takoj pomagala. "Jaz sem šel, Veselinovič tudi, NLB pa nič," je poudaril.