c S

Od danes možnost dveh potnih listov

07.03.2011 07:25 Ljubljana, 05. marca (STA) - Danes v veljavo stopa spremenjen zakon o potnih listinah, ki omogoča pridobitev drugega potnega lista. Sprememba je namenjena tistim, ki pogosto potujejo v države z vizumskim režimom in države Bližjega vzhoda, kjer lahko žig ene države v potnem listu povzroči težave pri vstopu v drugo državo, so pojasnili na notranjem ministrstvu.

S spremembo zakona je Slovenija sledila praksi držav, ki to možnost že omogočajo. Taka možnost obstaja v večini držav Evropske unije, ZDA, Kanadi in na Japonskem.

Za izdajo drugega potnega lista bo potrebno izkazati upravičen interes, denimo potrdilo delodajalca o napotitvi državljana v države Bližnjega vzhoda oziroma države z vizumskim režimom ali pa z izjavo posameznika, da opravlja delo, zaradi česar nujno potrebuje dodatni potni list. Prošnjo zanj se bo podalo na upravni enoti, postopek, veljavnost in cena pa bosta ista kot pri izdaji prvega potnega lista.

Še ena novost zakona je možnost vročitve potne listine pri izdelovalcu, ko sta hitra izdelava in vročitev nujno potrebni. Do sedaj se je potni list lahko vročilo le pri pristojnem organu ali po pošti.

Državni zbor je novelo zakona o potnih listinah sprejel v začetku februarja. Največ pripomb glede predlaganih sprememb so imeli v SDS, poslanci pa so njihova dopolnila zavrnili. Z dopolnili so v novelo želeli vnesti določilo, da se datuma veljavnosti obeh potnih listov ne smeta razlikovati, prav tako pa se ne bi smeli razlikovali obe fotografiji. Tudi nabor ljudi, ki so po izteku mandata še nekaj časa upravičeni do diplomatskega potnega lista, so želeli razširiti na še nekatere funkcionarje, med drugim tudi poslance.