c S

Sodnik za obtožbo četverice v povezavi s trgovanjem organov na Kosovu

07.03.2011 07:24 Priština, 04. marca (STA) - Evropski preiskovalni sodnik na Kosovu je danes potrdil obtožnico proti štirim osebam, ki so osumljene, da so sodelovale pri nezakonitem trgovanju s človeškimi organi, so sporočili iz misije Eulex na Kosovu. Gre za osebe, ki so povezane z zloglasno kliniko Medicus v bližini Prištine, kjer so opravljali nezakonite presaditve organov.

Gre za Luftija Dervishija, Dritona Jilto, Sokola Hajdinija in Ilira Rrecaja, ki so obtoženi nezakonitega opravljanja medicinskih dejavnosti in zlorabe javnega položaja, so sporočili z misije EU na Kosovu. Niso pa obtoženi trgovanja z ljudmi in organiziranega kriminala, zaradi česar je tožilstvo že napovedalo pritožbo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Preiskavo dogodkov v kliniki Medicus je kosovska policija v sodelovanju s pripadniki misije ZN na Kosovu (Unmik) sprožila leta 2008, ko se je na letališču sesedel mlad Turek, potem ko so mu na tej kliniki pred tem odvzeli ledvico in jo presadili nekemu Izraelcu.

Na dan je nato prišlo, da so na tej kliniki revnim državljanom Rusije, Moldavije, Kazahstana in Turčije odstranjevali organe, ki so jih nato na črnem trgu drago, tudi za 90.000 evrov, prodajali bogatim bolnikom iz Kanade, Nemčije, Poljske in Izraela. Žrtvam naj bi za njihove ledvice obljubljali do 15.000 evrov, ki pa jih niso nikoli prejeli.

Med glavnimi osumljenci za grozodejstva v Medicusu je tudi turški zdravnik Yusuf Sonmez, ki so ga poimenovali Turški Frankenstein, ki naj bi opravil več deset operacij v okviru domnevnega tihotapljenja z organi na Kosovu. Sonmez je vse obtožbe zanikal.