c S

Upravno sodišče odpravilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge Cementu

04.03.2011 14:37 Ljubljana/Zagorje, 04. marca (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor je danes prejelo sodbo upravnega sodišča, s katero je sodišče na tožbo Uroša Macerla iz zagorskega okoljevarstvenega društva Eko krog odpravilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge Cementu. Sodišče je še odločilo, da se zadeva vrne organu prve stopnje v ponovni postopek.

Agencija RS za okolje je Lafarge Cementu okoljevarstveno dovoljenje izdala julija leta 2009, je še zapisano na spletnih straneh okoljskega ministrstva.

Macerl je danes za STA povedal, da je sicer srečen zaradi takšne odločitve sodišča, obenem pa je tudi previden, saj se je v preteklosti že zgodilo, da je Lafarge Cement ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja za sežig odpadkov, potem pa ga znova pridobil.

"Bodimo previdni, saj še ne vemo, zakaj je bilo okoljevarstveno dovoljenje odpravljeno. Ne vem, kaj je v razsodbi napisano, upam, da je sodišče obdelalo točko po točko in da ne gre za kakšno manipulacijo," je pojasnil Macerl.

Poudaril je, da je nad vsemi okoljskimi ministri, ki so v samostojni Sloveniji vodili resorno ministrstvo, zelo razočaran. Pri vseh je namreč v zvezi z Lafarge Cementom, ki po mnenju Eko kroga sežiga odpadke, nevarne za življenje prebivalcev Zasavja, doživljal ignoranco. "Morda še najmanj pri Janezu Podobniku, ki na žalost ni imel dovolj karizme, da bi rešil probleme glede Lafarge Cementa," pravi Macerl.

Na vprašanje, kako komentira današnje imenovanje novega direktorja Lafarge Cementa Janusza Milucha, je Macerl odgovoril, da družba vse direktorje obdrži, dokler imajo kredibilnost, ko jo izgubijo, pa jih zamenja. "V Eko krogu imamo le resnico in zanjo živimo, v Lafarge Cementu tega nimajo, zato njegovi direktorji padajo drug za drugim," meni Macerl.

Glede prejšnjega direktorja trboveljske cementarne Iztoka Viranta je dejal, da je v Lafarge pripeljal sežig 100 ton nevarnih odpadkov dnevno, vključno z rakotvornim benzenom, in za to svoje dejanje prejel nagrado, zdaj pa gre na drugo delovno mesto v Avstrijo.

Macerl okoljskemu ministrstvu očita, da Zasavci, ki nasprotujejo sežigu odpadkov, "razen paketa posebej za njih prirejenih podatkov o obremenjevanju zraka, kopice laži in zavajanj" niso dobili ničesar.

"Kakor, da se z vlado nismo nikoli pogovarjali in kakor, da se nismo nikoli ničesar dogovorili. Mehanizmi navidezne demokracije so res delovali, saj se nas je poslušalo, vabilo v razne komisije in to je bilo tudi vse. A mi nismo več naivni! S tem nas ne morejo več zadovoljiti ali umiriti," je sklenil.