c S

DZ skozi predlog novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države

04.03.2011 14:15 Ljubljana, 04. marca (STA) - Državni zbor je v nadaljevanju seje razpravljal o predlogu novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, s katerim se med drugim prestavlja sprejem strategije za upravljanje naložb države. Predlogu novele se obeta podpora, nasprotujejo pa ji v poslanskih skupinah SLS, SNS in SDS.

Ker do sprejetja strategije kapitalskih naložb zaradi daljšega časa priprave sektorskih politik še ni prišlo, je treba na novo urediti prehodno obdobje, da bi lahko agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države opravljala svoje naloge in da bi bilo mogoče speljati morebiti potrebne postopke pridobivanja in razpolaganja s kapitalskimi naložbami, je uvodoma pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

Skladno s predlogom novele morajo pristojna ministrstva agenciji sektorske politike poslati do 30. aprila. Agencija bo na tej podlagi pripravila predlog strategije in jo posredovala vladi, vlada pa mora predlog strategije DZ predložiti do 30. junija.

Z novelo se določa obvezno soglasje vlade h kodeksu upravljanja družb s kapitalskimi naložbami, delovanje v nasprotju s kodeksom pa je določeno kot razlog za predčasno prenehanje mandata članov organov agencije, je še pojasnila Vraničarjeva.

Po mnenju Radovana Žerjava (SLS) agencija še ni začela delovati, a jo vlada že s predlaganimi rešitvami tako ali drugače veže nase. Po njegovi oceni je vse skupaj že od začetka "larifari".

Kot je ocenil Zmago Jelinčič (SNS), vlada že zdaj krši zakon o upravljanju kapitalskih naložb, ker do konca 2010 ni predložila nobene strategije. Glede na to, da gre za ogromno premoženje, je odgovornost premiera po njegovi oceni za neizdelavo strategije zelo velika in bi bilo morda smiselno razmisliti o interpelaciji.

Ob tem je Franc Jurša (DeSUS) izpostavil, da agencija brez strategije ne more delovati. Novela popravlja razmere, nastale zaradi odsotnosti ključnih dokumentov, ki so osnova za delovanje agencije.

Borut Sajovic (LDS) pa je opozoril, da je tovrstno z zakonom predpisano prelaganje rokov skrajno problematično, vendar pa novela zakona prinaša tudi nekatere dobre, smiselne popravke. Tudi po mnenju Vilija Rezmana (nepovezani poslanci) so popravki nujni.

Po pojasnilih Bogdana Čepiča (SD) so z določbo, do kdaj morajo biti sektorske politike posredovane agenciji, na nek način bolj poudarili odgovornost in zavezo tako ministrstvom in vladi, da sektorske politike in strategijo tudi pripravijo in predložijo DZ.

Z novelo pa se po mnenju Zvonka Černača (SDS) kaže, da pri zakonu o upravljanju kapitalskih naložb države ni šlo za to, kar se je napovedovalo - ni se sledilo namenom učinkovitega gospodarnega upravljanja s kapitalskimi naložbami in ambiciji, da se upravljanje odmakne od vladajoče politike oz. od posameznih interesnih lobijev, ki delujejo v tej politiki.

K predlogu novele zakona sta poslanski skupini SDS in SLS vložili dopolnili. Medtem ko se dopolnilu SDS, ki določa rok, do katerega mora vlada DZ predložiti poročilo in mnenje o izvrševanju letnega poročila (do konec julija), obeta podpora, pa amandma SLS najbrž ne bo dobil podpore. SLS je namreč predlagala črtanje drugega stavka 13. člena, ki po mnenju Žerjava spreminja zakon o zagotavljanju navigacijskih služb.