c S

Agrokor povabil Mercator na pogovore

04.03.2011 08:03 Ljubljana/Zagreb, 03. marca (STA) - Potem ko je Mercator v sredo izkazal interes za preučitev možnosti odkupa Agrokorjeve hčerinske družbe Konzum, je hrvaški Agrokor danes v zvezi s tem Mercator povabil na pogovore v Zagreb. Uprava Mercatorja je pozitiven odziv Hrvatov na njen predlog pozdravila in se bo pogovorov udeležila. Ti naj bi bili prihodnji teden.

Prvi mož Agrokorja Ivica Todorić je v pismu predsedniku uprave Mercatorja Žigi Debeljaku predlagal sestanek že v prihodnjem tednu, in sicer na enega od treh terminov - 8., 9. ali 11. marec. Glede izbire dneva sestanka in ostalih podrobnostih se bosta dogovorili upravi obeh družb.

V Mercatorju so zelo veseli pozitivnega odziva s strani Agrokorja in bodo, kot so navedli v sporočilu za javnost, "z največjim veseljem s podjetjem Agrokor začeli pogovore v smeri naše pobude, da se preuči možnost, da družba Mercator od skupine Agrokor odkupi maloprodajno trgovsko dejavnost".

Pred tem je Debeljak na mednarodni novinarski konferenci v Ljubljani, izrazil željo po pozitivnem odgovoru Agrokorja na interes za preučitev možnosti odkupa Konzuma. Kot je ponovil, so Agrokorju posredovali prijateljsko pobudo. "To je v skladu z našimi strateškimi usmeritvami in tak strateški fokus bi bil koristen tako za obe skupini kot za vse deležnike in širše družbeno okolje," je poudaril.

V Mercatorju sicer ne razpolagajo z informacijo, da bi bil Agrokor pripravljen prodati Konzum. "Pri nas je interes za preučitev te možnosti, če ta obstaja, in pričakujemo odgovor s strani Agrokorja, če jih to sploh zanima. Od tega odgovora je odvisno, ali bo na to temo prišlo do nadaljnjih pogovorov," je dejal Debeljak in poudaril, da je za strateško povezovanje ključna volja obeh strani.

Glede na številne govorice o morebitnem prevzemu Mercatorja s strani Agrokorja je Debeljak ponovil, da uprava Mercatorja lastniške strukture družbe ne komentira veliko. "To ni naše delo in s tem se ne ukvarjamo," je zatrdil.

Debeljak je sicer v zvezi z lastništvom družbe dejal, da uprava v okviru dopustnih zakonskih možnosti podpira vse aktivnosti lastnikov, ki prispevajo k stabilnosti Mercatorja. "Podpiramo spremembe v smeri stabilnosti lastniške strukture, ki bi Mercatorju prinesle finančno močne lastnike in ki bi podprle strategijo samostojnega razvoja v regiji," je dejal prvi mož Mercatorja.

Sicer pa je 23,34 odstotka Mercatorja v lasti Pivovarne Laško, ki ta delež prodaja; rok za prejem ponudb se izteče 9. marca. Agrokor je pred časom že izrazil interes po omenjenem deležu v Mercatorju, a se za zdaj še ni odločil, ali se bo odzval na poziv Laščanov. So pa vse bolj glasne govorice o Agrokorjevem prevzemu Mercatorja in Agencija za trg vrednostnih papirjev se je zaradi višje cene Mercatorjeve delnice že odločila za nadzorni postopek nad morebitno povezavo. V Agrokorju poziva ATVP, na katerega so dolžni odgovoriti v 24 urah po prejemu, sicer še niso prejeli.

Na govorice o prevzemu se je že odzval sindikat v Mercatorju, ki deluje v okviru ZSSS. V sindikatu so zaskrbljeni zaradi morebitnega prevzema s strani Agrokorja. Kot poudarjajo, si želijo stabilnega lastnika, ki bi podpiral razvojne načrte, ne pa da bi zaradi lastne prezadolženosti Mercator izčrpaval. Po oceni sindikata je ob načrtih Agrokorja v Mercatorju ogroženih 2200 delovnih mest.

Debeljak je pojasnil, da v Mercatorju s strani Agrokorja doslej niso bili obveščeni, da imajo željo po strateški povezavi. Kot je dodal, tudi nihče od lastnikov največje slovenske trgovske družbe ni uprave obvestil, da so v pogovorih z Agrokorjem. "O tem smo izvedeli iz medijev. Ker je bil tak interes, smo poslali pobudo s pozivom, da če možnost strateškega povezovanja obstaja, da se ta takoj preuči," je dejal Debeljak.

Namenov Agrokorja - ali bi šlo za prijateljski ali sovražni prevzem - Debeljak tako ni želel komentirati, saj, kot je dejal, to ne bi bilo korektno. Prav tako ne more ocenjevati vrednosti morebitnega povezovanja, saj njegova končna struktura ni znana. "Treba je vedeti, katera sredstva in katere obveznosti so predmet povezave oziroma prevzema trgovske dejavnosti Agrokorja. Ker niti ne vemo, ali obstaja vzajemen interes, da se preuči možnost povezovanja, je o tem prezgodaj govoriti," je zatrdil.

Mercator je sicer, kot pravi Debeljak, izjemno finančno fleksibilen, saj razpolaga tudi z 1,7 do 1,8 milijarde evrov vrednimi tržno zanimivimi nepremičninami v regiji, ki so po njegovih besedah popolnoma neobremenjene. Monetizacija nepremičnin je v intenzivni pripravi, postopoma naj bi jo izvedli v letih 2012 in 2013. "Če se izkaže kakšna izjemno zanimiva priložnost za strateško povezovanje pred tem, pa bi monetizacijo izvedli prej," je še dejal Debeljak.

Medtem ko imajo Laščani v Mercatorju nekaj več kot 23-odstotni lastniški delež, so poslovne banke 34-odstotne lastnice družbe, 28 odstotkov je v lasti pravnih oseb, 15 odstotkov pa v lasti fizičnih oseb. Lastniška struktura je po Debeljakovih pojasnilih že nekaj časa podobna, delež tujih investitorjev pa se povečuje in je konec leta 2010 znašal 15 odstotkov.

Mercator je v letu 2010 kljub težavnemu makroekonomskemu položaju in padcu kupne moči na vseh svojih trgih dosegel rast prihodkov od prodaje ne večini trgov. Na ravni skupine je ustvaril 2,78 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,2 odstotka več kot v letu 2009. Ob upoštevanju stalnih tečajev, tu gre za neupoštevanje tečajnih razlik, predvsem zaradi depreiciacije srbskega dinarja za skoraj 10 odstotkov, pa je bila rast skoraj sedemodstotna.

Čisti dobiček skupine Mercator je - kot je družba sporočila pred dnevi - lani dosegel skoraj 31 milijonov evrov, kar je 44 odstotkov več kot predlani.