c S

Današnja obravnava v zadevi Čista lopata namenjena zaslišanju kriminalista Slodeja

04.03.2011 08:04 Ljubljana, 04. marca (STA) - Današnje nadaljevanje glavne obravnave v zadevi Čista lopata bo najverjetneje v celoti namenjeno zaslišanju kriminalista Roberta Slodeja. Slodej je na vprašanja odgovarjal že na zadnji obravnavi, ki pa so jo zaradi poteka delovnega časa sodišča na zahtevo obrambe prekinili.

Obramba si je na prejšnji obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišča prizadevala, da bi Slodejevo zaslišanje preložili zaradi očitkov, da ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) pritiska na postopek. MNZ je namreč lani novembra nemškim kolegom poslalo šest vprašanj glede sodelovanja med tajnim policijskim sodelavcem in kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem.

Kot so opozorili zagovorniki, se je delo policije končalo z vložitvijo kazenskih ovadb, zato jih je zanimalo, kako je policija lahko prišla do izjav tajnega sodelavca. MNZ namreč nima zakonske možnosti vpogleda v kazenski spis, so poudarili.

Slodej bo danes pred senatom, ki ga vodi Vesna Podjed, nastopil že tretjič. Pred tem je na vprašanja odgovarjal na zadnji obravnavi in konec januarja. Takrat je bil zaslišan tudi tajni policijski sodelavec.

Tajni policijski sodelavec je pojasnil, da je Slodej želel preganjati prvega moža SCT Ivana Zidarja, a za to ni imel dokazov, zato je od njega zahteval, naj mu pomaga. Slodej je te izjave označil kot neresnične.