c S

Na ESS o reformah in konkurenčnosti

04.03.2011 08:00 Ljubljana, 04. marca (STA) - Socialni partnerji bodo danes na seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) med drugim razpravljali o nacionalnem reformnem programu in konkurenčnosti gospodarstva. Na dnevnem redu seje je tudi dogovarjanje glede sprememb zakona o delovnih razmerjih, a delodajalci predlagajo, da o zakonu ne bi govorili na tej seji.

Vlada v nacionalnem reformnem programu opredeljuje ukrepe, ki jih namerava izvesti za uresničitev nacionalnih ciljev v okviru nove razvojne strategije EU, imenovane Evropa 2020. Končno besedilo mora vlada Evropski komisiji poslati do aprila.

Za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva je vlada predlagala različne ukrepe, med njimi modernizacijo socialnega dialoga, aktivno politiko zaposlovanja, deregulacijo poklicev, preprečevanje zamud pri plačilih, učinkovito financiranje podjetij, spodbujanje razvojnih naložb in posodobitev upravljanja s kapitalskimi naložbami.

ESS naj bi se tudi dogovarjal glede poteka in ciljev sprememb zakona o delovnih razmerjih. Vendar pa so delodajalci predlagali, da zakona danes ne bi obravnavali.

Kot je v četrtek za STA povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer, predlagajo, da bi zakon obravnavali na ločeni seji ESS čez kakšnih deset dni. Želijo namreč temeljito pregledati novo gradivo glede sprememb zakona, ki ga je ministrstvo v sredo poslalo sindikatom in delodajalcem.

Tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič v četrtek gradiva še ni želel komentirati, ker ga še niso proučili.