c S

Uredba vlade o poglobitvi čezmejnega sodelovanja v boju proti terorizmu in čezmejni kriminalitete

04.03.2011 07:54 Ljubljana, 03. marca (STA) - Vlada je danes izdala uredbo o poglobitvi čezmejnega sodelovanja, zlasti na področju boja proti terorizmu in čezmejni kriminaliteti. S predlagano uredbo se tudi določi pristojni organ za uresničevanje uredbe in nacionalne kontaktne točke, ki so pristojne za iskanje in izmenjavo podatkov.

Države članice Evropske unije morajo namreč do 26. avgusta letos implementirati in izvesti avtomatiziran način iskanja DNK podatkov, daktiloskopskih podatkov in podatkov iz registrov motornih vozil, z namenom preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj.

Prav tako morajo vzpostaviti kontaktne točke, s katerimi se pospeši izmenjava informacij in podatkov ob množičnih dogodkih s čezmejno razsežnostjo z namenom za preprečevanje kaznivih dejanj in ohranjanje javnega reda in varnosti ter vzpostavijo nacionalne kontaktne točke, s katerimi se pospeši izmenjava informacij in podatkov za preprečevanje terorističnih kaznivih dejanj, so danes po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.