c S

Podpredsednik in člana komisije v zadevi Patria zahtevata zaslišanje Grimsa

04.03.2011 07:51 Ljubljana, 03. marca (STA) - Vodja poslancev Zares Franci Kek je napovedal, da so podpredsednik komisije v zadevi Patria Dejan Levanič (SD) ter člana Tadej Slapnik (Zares) in Anton Anderlič (LDS) zahtevali, da komisija kot pričo zasliši Branka Grimsa. Ta naj bi poznal vse informacije o poslu s podjetjem Rotis, čeprav uradno ni imel vpogleda.

Kot je Kek povedal na današnji novinarski konferenci poslanske skupine Zares, so bili člani komisije obveščeni, da je svet SDS na seji 17. junija 2006 razpravljal o aktualnih političnih vprašanjih, pri čemer so govorili tudi o nakupu oklepnikov. V razpravi naj bi Grims kot predsednik sveta članom razlagal, da je odločitev za podjetje Rotis in finsko Patrio prava odločitev, da je cenejša in bolj ugodna od ponudbe Sistemske tehnike.

To dokazuje, da je imel vse informacije o poslu, čeprav so za javnost vsi, vključno s predsednikom takratne vlade, zatrjevali, da niso bili seznanjeni z vsemi podrobnostmi ter da se v posle niso vtikali, je poudaril Kek.

Grims kot eden najvišjih funkcionarjev stranke SDS obveščen je bil o poslu seznanjen, še preden sta bila obveščena DZ in parlamentarni odbor za obrambo, pravi Kek. S kriteriji razpisa za nakup oklepnikov za Slovensko vojsko se je Grims seznanil za zaprtimi vrati 27. junija in 6. julija tega leta na nadaljevanju seje, torej 10 dni po tistem, ko je o tem že razpravljal na svetu stranke, pravi Kek.

Grims naj bi bil po besedah Keka kot politični funkcionar obveščen o poslu, čeprav uradno in formalno ni imel oziroma ne bi smel imeti vpogleda vanj. Razpis je bil opravljen kot zaupno naročilo, za katero se ne uporablja zakon o javnem naročanju, je povedal Kek.

Kot je dodal, so opozorili tudi na dejstvo, da je bila pogodba tajna in da je bila v pogodbi razkrita tudi protikorupcijska klavzula, zato bi bilo smiselno, da Grimsa komisija zasliši o navedenih dejstvih.