c S

Stekle so priprave na referendum o malem delu

03.03.2011 15:05 Ljubljana, 03. marca (STA) - Stekle so priprave na izvedbo referenduma o zakonu o malem delu. Državna volilna komisija je danes izdala navodilo volilnim komisijam, ki vsebuje tudi roke za izvedbo referendumskih opravil. Med pomembnejšimi je 16. marec, ko morajo organizatorji prijaviti kampanjo. Hkrati z referendumom bodo potekale lokalne volitve v treh občinah.

Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji sprejela navodilo okrajnim volilnim komisijam in volilnim komisijam volilnih enot za izvedbo zakonodajnega referenduma. Navodilo vsebuje tudi roke, pomembne za izvedbo referendumskih opravil.

Roki za referendumska opravila so začeli teči 1. marca, uradna volilna kampanja pa se bo lahko začela v petek, 11. marca. Javna propaganda v zvezi z referendumom se bo morala zaključiti 8. aprila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Organizatorji volilnih kampanj morajo do 16. marca odpreti posebne transakcijske račune ter DVK sporočiti podatke o organizatorju. Do istega dne morajo mediji objaviti pravila za predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju, občine pa objaviti pogoje za uporabo plakatnih mest.

Na referendumu imajo pravico glasovati državljani, ki imajo pravico voliti na državnozborskih volitvah. Na referendumu bo mogoče glasovati na več načinov. Na rednih voliščih bo glasovanje potekalo med 7. in 19. uro, DVK pa je danes okrajnim volilnim komisijam naložila, naj se čim prej sestanejo in določijo volišča.

Tudi na referendumu bo mogoče glasovati po pošti iz Slovenije, kar velja za volivce, ki bodo na dan glasovanja v bolnišnici, domu za starejše ali zaporu. Ti volivci morajo za glasovanje po pošti vložiti zahtevo, in sicer najpozneje do 31. marca.

Možno bo tudi predčasno glasovanje na posebnih voliščih na sedežih okrajnih volilnih komisij. Predčasno glasovanje bo potekalo med 5. in 7. aprilom, volišča pa bodo odprta med 9. in 17. uro.

Do 7. aprila pa morajo volivci, ki bi želeli glasovati na domu ali pa na posebnem volišču zunaj kraja stalnega prebivališča, to namero sporočiti okrajni volilni komisiji.

Slovenski državljani, ki nimajo stalnega bivališča v Sloveniji, bodo lahko glasovali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih po svetu ali pa po pošti. DVK je danes določila 34 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Volivci v tujini bodo lahko glasovali tudi po pošti, a bodo morali do 26. marca takšno glasovanje zahtevati pri DVK. Kot je danes pojasnil tajnik DVK Marko Golobič, so volivcem v tujino že poslali približno 52.000 obvestil.

Hkrati z referendumom bodo 10. aprila potekale tudi lokalne volitve v občinah Trebnje, Mirna in Moravče, roki za njihovo izvedbo pa so prav tako začeli teči danes. Tako je do 10. marca mogoče določati kandidate za župane in člane občinskih svetov v Trebnjem in Mirni ter za člane občinskega sveta v Moravčah. Predvolilna kampanja se bo prav tako začela 11. aprila.

Lokalne volitve v Trebnjem sicer lani niso potekale, saj jih zaradi postopka ustanavljanja občine Mirna zadržalo ustavno sodišče. Po odločbi ustavnega sodišča in sprejemu zakona o ustanovitvi občine Mirna pa je predsednik DZ Pavel Gantar razpisal volitve županov in občinskih svetnikov v obeh občinah.

Volivci občine Moravče pa bodo glede na odločitev upravnega sodišča, da morajo po odstopu polovice svetnikov izvesti predčasne volitve, nov občinski svet prav tako volili 10. aprila. Moravški svetniki iz vrst koalicije so zaradi blokade dela s strani opozicijskih svetnikov januarja odstopili. Tako je bil občinski svet razpuščen. Z odločitvijo upravnega sodišča pa bodo namesto nadomestnih volitev za sedem svetnikov, ki jih je pred časom razpisala občinska komisija, občani Moravč volili vse člane občinskega sveta.