c S

Vlada začasno odpravila vizumske ugodnosti za Libijo

03.03.2011 15:04 Ljubljana, 03. marca (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela odločitev o začasni prekinitvi izvajanja sporazuma z libijsko vlado o odpravi vizumske obveznosti za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov.

Kot piše na spletni strani vlade, je odločitev sprejela po tem, ko je Varnostni svet ZN zaradi stopnjevanja nasilja v Libiji 26. februarja sprejel resolucijo, s katero je uvedel sankcije proti libijskemu režimu.

Resolucija tudi določa, da morajo vse države članice Združenih narodov sprejeti vse potrebne ukrepe za preprečitev vstopa na ali tranzita preko svojih ozemelj članom družine libijskega predsednika Moamerja Gadafija in njegovim sodelavcem.

Potem ko je v Libiji prišlo do nasilja, množičnih kršitev človekovih pravic in velikih družbenih pretresov, po oceni vlade izvajanje sporazuma tudi nasprotuje načelom, ki jih Slovenija zagovarja v svoji zunanji politiki, kar bi lahko povzročilo, da bi slovenska zunanja politika odstopala od skupne evropske in mednarodne migracijske in varnostne politike do Libije. Zato je po oceni vlade začasna prekinitev izvajanja sporazuma ustrezna in utemeljena.

Odločitev je tudi v skladu s sporazumom, saj v 6. členu določa, da si pogodbenici pridržujeta pravico, da zaradi nacionalne varnosti ali javnega reda v celoti ali delno začasno prekineta njegovo izvajanje.

Državi sta sporazum sklenili na Brdu pri Kranju 5. junija lani, veljati pa je začel 28. oktobra. Sporazum določa, da so imetniki diplomatskih in službenih potnih listov, ki niso akreditirani na ozemlju druge pogodbenice, oproščeni vizumske obveznosti za vstop, tranzit in bivanje na ozemlju ter izstop z ozemlja druge pogodbenice do treh mesecev v obdobju šestih mesecev.