c S

Radićeva: Ne vem, če se zavedamo pomena sedeža Acerja v Sloveniji

03.03.2011 15:00 Ljubljana, 03. marca (STA) - Današnje odprtje Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) v Ljubljani je po besedah gospodarske ministrice Darje Radić velik dan za Slovenijo. Ministrica sicer ne ve, če se javnost zaveda pomena Acerja in dejstva, da bo imel sedež v Sloveniji. Premier Borut Pahor pa je izrazil ponos, da so članice EU Sloveniji zaupale sedež agencije.

Radićeva je prepričana, da bo preteklo še nekaj časa, preden bo Slovenija spet lahko gostila kakšno novo evropsko agencijo, zato bi moral biti današnji dogodek slovenski javnosti v ponos in veselje.

Ministrica je še posebej vesela, ker gre za agencijo, ki bo regulirala notranji trg na področju energije in bo imela zelo pomembno vlogo pri njegovem oblikovanju.

Radićeva ne ve, če je v Sloveniji dovolj zavedanja, kako pomembna je agencija. Ljubljana se po njenih besedah postavlja na energetski zemljevid EU, obiskovali jo bodo predstavniki vseh članic EU in podjetij ter držav zunaj meja sedemindvajseterice, ki bodo želela investirati na evropskem trgu.

Današnje odprtje nove agencije ima po ministričinem mnenju tudi simbolni pomen, saj ima Slovenija na področju energetike še precej odprtih nalog, da se bo približala zahtevam notranjega trga EU. V agenciji zato vidi spodbudo Sloveniji, da se kot gostiteljica potrudi in nadoknadi vse zaostanke ter energetski sektor pripravi na to, da bo znal dobro in konkurenčno delovati na skupnem evropskem trgu.

Premier Pahor je medtem zatrdil, da je tretji energetski sveženj EU, ki začenja prav danes uradno veljati in je pravni temelj za delovanje agencije, prvi zares celostni okvir EU na področju energetike, Slovenija pa ga zelo podpira.

K njegovemu sprejetju je med predsedovanjem uniji v letu 2008 po njegovih besedah veliko pripomogla tudi Slovenija, zato je izrazil ponos, da so članice EU to prepoznale in ji zaupale sedež Acerja.

Pahor je prepričan, da je konkurenčen in učinkovit trg energije predpogoj za nižje cene za državljane in obenem za prehod na nizkoogljično družbo ter uresničevanje ciljev v boju proti podnebnim spremembam. Prepričan je, da bo Acer s svojim delovanjem k temu veliko pripomogel.

Predsednik vlade je sicer izpostavil, da agencija Sloveniji odpira vrata v času, ko sta evropsko in svetovno gospodarstvo, s tem pa tudi energetika, na prelomnici.

Pot v nizkoogljično družbo je po njegovih besedah tesno povezana z razvojnimi dilemami modernega gospodarstva. "V osrčju tega je prihodnost energetike, ki bo podnebju prijazna, zanesljiva in dostopna, hkrati pa v pomoč gospodarstvu tako z vidika konkurenčnosti kot glede zanesljivosti oskrbe," je prepričan.

Pahor je ob tem poudaril, da je tudi Slovenija trenutno v času pomembnih odločitev, saj vlada pripravlja nov nacionalni energetski program, ki bo začrtal pot razvoja slovenskega energetskega sektorja, in strategijo za boj proti podnebnim spremembam.

"A današnja izjemna povezanost in soodvisnost gospodarstev, sploh v Evropski uniji, pomeni tudi, da država ni več otok, ki bi lahko sam odločal o svoji energetski prihodnosti," je ob tem ugotavljal premier in dodal, da so se članice EU v tej luči odločile, da izzivi, s katerimi se soočajo, zahtevajo skupen, evropski pristop.

Kot je pojasnil, se je proces evropske integracije z ustanovitvijo Evropske skupnosti za premog in jeklo ter za atomsko energijo pred skoraj 60 leti sicer začel prav na področju energetike, a se je integracija na področju energetskega trga dobro začela šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.