c S

Vlada o gospodarskih temah

03.03.2011 14:59 Ljubljana, 03. marca (STA) - Vlada je danes izrazila podporo predlogu novele zakona o zemljiški knjigi, ki je že tretji poskus elektronizacije zemljiške knjige. Seznanila se je z zadnjimi podatki Banke Slovenije o stanju v slovenskem bančnem sistemu in sprejela turistično politiko za letos.

Vlada podpira predlog novele zakona o zemljiški knjigi, ki ga je konec decembra lani v DZ vložila koalicija. Novost glede na prejšnji noveli - prva po vetu državnega sveta v DZ ni bila ponovno izglasovana, v drugi, ki ga je vložila SDS, pa so bile po mnenju koalicije nedoslednosti, ki se jih ni dalo urediti z dopolnili - je med drugim ta, da bodo lahko zemljiškoknjižne predloge kot zastopniki poleg odvetnikov in državnih pravobranilcev vlagali tudi nepremičninski posredniki. V svojem imenu bo lahko zemljiškoknjižni predlog vložila fizična ali pravna oseba, če bo imela digitalno potrdilo in varni elektronski predal, in bo vključena v informacijski sistem za varno elektronsko vročanje.

Ministrstvo za finance je vlado seznanilo s podatki o slovenskem bančnem sistemu za december, ki so zadnji razpoložljivi podatki Banke Slovenije. Poročilo med drugim ugotavlja, da se je bilančna vsota bank lani skrčila za 1,323 milijarde evrov, da je medletna stopnja rasti posojil nebančnemu sektorju decembra znašala 1,2 odstotka, kar je pod lanskim povprečjem, in da je kreditiranje gospodinjstev decembra z vrednostjo 88 milijonov evrov presegalo lansko mesečno povprečje.

Vlada je sprejela turistično politiko za leto 2011 z usmeritvami za leto 2012. Ključna usmeritev je povečanje povpraševanja po Sloveniji kot turistični destinaciji, kar naj bi dosegli med drugim z okrepljenim trženjem in promocijo, razvojem kakovostnih storitev, uvajanjem novih letalskih, pomorskih in železniških linij ter poenostavitvijo vizumskih postopkov.

Vlada je umaknila predlog za imenovanje Aleša Berka Skoka za člana strokovnega sveta agencije za zavarovalni nadzor in bo ponovno izvedla javni poziv zainteresiranim kandidatom.

Vlada je izdala uredbo o letaliških pristojbinah, ki skladno z evropsko direktivo ureja skupna načela za obračunavanje letaliških pristojbin. Nadzorni organ v Sloveniji bo agencija za civilno letalstvo.

Vlada je za državnega sekretarja v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko imenovala Damijana Pavlina.

Imenovala je tudi nove člane znanstvenega odbora za namerno sproščanje gensko spremenjenih organizmov v okolje in dajanje izdelkov na trg ter znanstvenega odbora za delo z gensko spremenjenimi organizmi v zaprtem sistemu.

Družbi Game Star je koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnem salonu v Kočevju podaljšala do 20. marca 2016.