c S

ICC začel preiskavo o zločinih proti človečnosti v Libiji

03.03.2011 14:58 Haag, 03. marca (STA) - Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno-Ocampo je sporočil, da je sodišče danes začelo preiskavo o zločinih proti človečnosti v Libiji. Preiskava poteka proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, njegovim sinovom ter več visokim predstavnikom režima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moreno-Ocampo je na novinarski konferenci v Haagu sporočil, da je urad tožilca danes začel preiskavo o omenjenih zločinih, storjenih v Libiji od 15. februarja, ko so se začeli protivladni protesti.

Navedel je, da so kot posameznike, "ki imajo oblast, nadzor nad varnostnimi silami, ki so storile zločine", identificirali "Gadafija in krog njegovih bližnjih, vključno z njegovimi sinovi".

Identificirali so tudi posameznike, "ki imajo oblast in ki bi lahko bili odgovorni v očeh zakona". Kot te je navedel "zunanjega ministra, vodjo varnostnih sil režima in vojaške obveščevalne službe, vodjo Gadafijevih osebnih varnostnikov ter vodjo organizacije notranje varnosti".

Če bodo ugotovili, da so sile, ki jih vodijo, zagrešile zločine, bi jih lahko imeli za kazensko odgovorne, je dejal tožilec. Dodal je, da bo sodišče izdalo tiralice "v nekaj mesecih".

Varnostni svet Združenih narodov je v soboto soglasno sprejel resolucijo, s katero je uvedel sankcije proti Gadafijevemu režimu, obenem pa je obravnavo razmer v Libiji po 15. februarju predal ICC. Pri tem je ocenil, da je sistematične napade proti civilistom mogoče obravnavati kot zločine proti človečnosti.

Po podatkih Libijske lige za človekove pravice je od izbruha protestov v Libiji umrlo najmanj 6000 ljudi.