c S

Slapnik in Levanič protestirata zoper vodenje preiskovalne komisije v zadevi Patria

03.03.2011 13:17 Ljubljana, 03. marca (STA) - Poslanca Tadej Slapnik (Zares) in Dejan Levanič (SD) sta danes izrazila protest proti vodenju preiskovalne komisije v zadevi Patria. V pismu predsedniku DZ Pavlu Gantarju sta zapisala, da predsednik komisije Branko Grims (SDS) ni izvedel nobenih dodatnih, na komisiji sprejetih pripravljalnih preiskovalnih dejanj.

Slapnik in Levanič, ki sta januarja zahtevala sklic nujne seje preiskovalne komisije, na kateri bi spregovorili o načinu dela, navajata, da so člani komisije nad Grimsovim ravnanjem začudeni. "Pripravljalna preiskovalna dejanja in seznanitev z gradivom so za potek preiskave v zadevi Patria zelo pomembna, saj se z njimi opravi izbor gradiva, loči pomembno od nepomembnega, ugotovi, ali oseba, ki naj bi bila vabljena kot priča, sploh kaj ve o zadevi, in se tako opravi selekcija ter pripomore k načinu izvedbe preiskave," pravita poslanca.

Poudarila sta, da je običajen način izvajanja preiskave takšen, da se šele po izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj prične z izvajanjem dokazov. Doslej so vse preiskovalne komisije, ne glede na to, kdo jih je vodil, dogovorile o delu oz. o tem, kako bo potekala preiskava. Po besedah Slapnika in Levaniča pa je Grims doslej edina izjema, ki takšni praksi ne sledi.

Gantarja opozarjata, da je Grims poziv tretjine članov komisije za sklic nujne seje v nasprotju s poslovnikom prezrl. "Gre za očitno zavestno kršitev ter zlorabo funkcije predsednika, Celo več, Grims je 24. februarja sklical nujno sejo s točko dnevnega reda Seznanitev z dosedanjim delom, o čemer je en teden prej obširno govoril na novinarska konferenci," navajata Slapnik in Levanič.

Zato odločno protestirata zoper Grimsovo ravnanje, saj naj bi sejo sklical kljub dejstvu, da je vedel, da seje "o seznanitvi z njegovim delom" člani komisije niso zahtevali in da ta seja pomeni "čisto norčevanje iz članov preiskovalne komisije".

Po mnenju Slapnika in Levaniča se v DZ vzpostavlja "nevarna praksa grobe zlorabe poslovniških in zakonskih določil", zato takšnem ravnanju ne nameravata "asistirati", sta še navedla poslanca.