c S

ZDA razširile obtožnico proti Manningu zaradi WikiLeaksa

03.03.2011 08:33 Washington, 03. marca (STA) - Ameriška vojska je v sredo vložila nove obtožbe proti vojaku Bradleyju Manningu, ki je osumljen, da je spletni strani WikiLeaks predal na tisoče dokumentov ameriške vlade. Obtožnico proti Manningu so razširili z 22 točkami in ga med drugim obtožujejo "pomoči sovražniku", za kar je zagrožena celo smrtna kazen.

Vendar pa vojaški tožilec za Manninga ne namerava zahtevati smrtne kazni. Bolj verjetno je, da bo Manning, če bo spoznan za krivega, obsojen na dosmrtno ječo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila ameriška vojska.

"Nove obtožbe bolj natančno odsevajo velik obseg kaznivih dejanj", za katera je Manning obtožen, je v Washingtonu povedal tiskovni predstavnik vojske John Haberland.

23-letnega Manninga, ki je služil kot obveščevalni analitik v 10. gorski diviziji ameriške vojske v Iraku, so aretirali v prvi polovici leta 2010. Zaprt je v oporišču marincev Quantico v Virginiji zaradi suma izdaje tajnih dokumentov ameriške vlade. Med drugim naj bi ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu predal okoli 250.000 diplomatskih depeš State Departmenta.