c S

DZ o zaključnem računu proračuna za 2009 in referendumskem dnevu

03.03.2011 07:17 Ljubljana, 03. marca (STA) - DZ bo danes obravnaval zaključni račun državnega proračuna za 2009, ki mu je računsko sodišče izreklo negativno mnenje. Na dnevnem redu je tudi novela zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki predvideva poseben "referendumski dan".

Potem ko je računsko sodišče lani jeseni izreklo negativno mnenje, je bila v DZ sprejeta novela zakona o javnih financah, ki daje državnemu zboru pooblastilo, da v primeru zavrnitve zaključnega računa naloži vladi pripravo novega predloga ter določi popravke, ki jih mora ta upoštevati.

Tako po mnenju državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar kot predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa pa ta določba popravljenega zakona ne more veljati za nazaj in jo bo moč prvič uporabiti šele za zaključni račun za letos.

Kot glavni razlog za negativno oceno so vrhovni državni revizorji sicer izpostavili prikrito sanacijo bančnega sistema, ki ni bila izvedena v skladu z Evropski komisiji prijavljeno shemo državne pomoči.

Država se je namreč lani z izdajo obveznic in zakladnih menic zadolžila za blizu dve milijardi evrov, kar je v svojih knjigah izkazovala kot prosta denarna sredstva, vendar pa jih je z namenom ohranitve stabilnosti domačega bančnega sistema v času finančne krize naložila v obliki triletnih depozitov v poslovne banke.

DZ bo sicer opravil tudi prvo branje sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki jo predlaga skupina poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS). Predlog predvideva "referendumski dan" v letu, na katerega bi se izvedli vsi morebitni referendumi. To bi bila po predlogu druga nedelja v maju.

Na dnevnem redu današnje seje je tudi poročilo o delu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki nosi oznako tajno in ga bodo poslanci obravnavali za zaprtimi vrati. Komisija DZ med drugim predlaga sklep, s katerim bi poslanci vlado pozvali k sprejetju ukrepov, ki bodo onemogočili zlorabo obveščevalnih in varnostnih služb.