c S

V Ljubljani se odpira prva agencija EU s sedežem v Sloveniji

03.03.2011 07:17 Ljubljana, 03. marca (STA) - Slovenija bo danes dobila sedež prve agencije EU. V Ljubljani se bo namreč slovesno odprla Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer), zbrane pa bosta nagovorila tudi predsednik vlade Borut Pahor in evropski komisar za energijo Günther Oettinger.

Slovesno odprtje bo potekalo na sedežu nove agencije v stavbi TR3 v Ljubljani, zbrane pa bo poleg Pahorja in Oettingerja nagovoril še direktor Acerja, Italijan Alberto Pototschnig. Že pred tem se bosta Pahor in gospodarska ministrica Darja Radić srečala s komisarjem Oettingerjem.

Slavnostnemu delu bo v Cankarjevem domu sledila konferenca z naslovom Novo upravljanje notranjega energetskega trga in Acer, na kateri bo imela nagovor Radićeva, glavna govornika pa bosta Oettinger in Pototschnig.

Bitka za sedež Acerja je bila dolga in napeta. Ljubljana je tekmovala z Bratislavo in Bukarešto. Na koncu sta v igri ostali Ljubljana in Bratislava, izid odločilnega glasovanja je bil 15 : 11. Glasovale so vse članice EU, razen predsedujoče. Od treh najvplivnejših držav v uniji je Slovenijo podprla Velika Britanija.

Glavna naloga Acerja bo spodbujati sodelovanje nacionalnih regulatorjev in na evropski ravni dopolnjevati naloge, ki jih izvajajo nacionalni regulatorji. Vendar pa Acer nikakor ni evropski regulator. Deluje lahko le v čezmejnem okviru in nima neposrednih pooblastil glede nacionalnih zadev.

Acer bo svoja vrata odprl prav na dan, ko začne veljati nova energetska zakonodaja EU, imenovana tretji energetski sveženj, saj je agencija vzpostavljena s to zakonodajo.

Tretji energetski sveženj vsebuje med drugim nova pravila za ločevanje proizvodnje elektrike in plina od prenosa in distribucije, pravila za krepitev neodvisnosti in pristojnosti nacionalnih regulatorjev ter pravila za izboljšanje delovanja maloprodajnih trgov v uniji.