c S

Ministrstvo: Proizvajalci elektrike v EU zavezanci za javna naročila, a možne izjeme

03.03.2011 07:15 Ljubljana, 02. marca (STA) - Ministrstvo za gospodarstvo je preverilo stanje glede zavezanosti proizvajalcev elektrike pravilom javnega naročanja v članicah EU in ugotovilo, da so proizvajalci in trgovci z električno energijo, ki so neposredno ali posredno v večinski državni lasti, zavezanci za javna naročila v vseh članicah, vendar pa so možne tudi izjeme.

Časnik Delo je sicer danes zapisal, da je ministrstvo za gospodarstvo glede tega vprašanja poizvedovalo pri Evropski komisiji, vendar pa so z ministrstva za gospodarstvo sporočili, da je ministrstvo prek predstavništva Slovenije pri Evropski uniji zgolj preverilo stanje v drugih članicah sedemindvajseterice.

Pri tem je nesporno ugotovilo, da so proizvajalci električne energije in trgovci z električno energijo, ki so neposredno ali posredno v večinski državni lasti, zavezanci za javna naročila v vseh državah članicah.

Tovrstna podjetja so po navedbah ministrstva zavezanci za javna naročila že od uveljavitve zakona o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev iz leta 2006, ki v slovenski pravni red prenaša direktivo EU s tega področja.

Ob tem na ministrstvu ugotavljajo, da je možno za tovrstna podjetja izpeljati tudi postopek izjeme zavezanosti k javnim naročilom. Tovrstni postopek so doslej uspešno izvedli v petih državah članicah unije, med njimi Slovenije ni.

Termoelektrarna Šoštanj sicer pri gradnji šestega bloka termoelektrarne izvajalcev in dobaviteljev ni izbirala z javnimi naročili, iz odziva ministrstva za gospodarstvo pa ni natančno razvidno, kaj ugotovitve pomenijo za nadaljevanje projekta Teš 6.