c S

Pahor in vodstvo GZS o odgovornosti za nastanek tajkunov

03.03.2011 07:14 Ljubljana, 02. marca (STA) - Kaj je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) storila, da bi pravočasno opozorila na nekatere deviantne pojave, ko so posamezniki skrbeli za svoj portfejl, ne pa za podjetja, se je na današnji podelitvi nagrad GZS za izjemne dosežke vprašal premier Borut Pahor.

Pahor se je s tem odzval na ocene vodstva GZS na današnji podelitvi nagrad, da se država ni pravočasno odzvala na nastanek tajkunov. Dejal je, da vlada sprejema odgovornost, da ustvari čim boljše poslovno okolje. Obstajajo pa nekatere pomanjkljivosti, ki jih bo po Pahorjevih besedah treba odpraviti.

Treba je ustvariti ravnovesje med politiko in gospodarstvom, meni Pahor. Vlada bo ustvarila ustrezno poslovno okolje, gospodarstveniki pa morajo poskrbeti za vzpon na trgih. Če je vladi v kriznih letih 2009 in 2010 uspelo ohraniti socialno povezanost, bo v drugem delu mandata vlad poskrbela za večjo konkurenčnost, je napovedal Pahor.

Pahor je sicer na današnji seji DZ predstavil prioritete vlade do konca mandata. To so konsolidacija javnih financ, izboljšanje pogojev za delovanje podjetij, izboljšanje plačilne discipline, izboljšanje delovanja trga dela, učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala ter strukturni ukrepi in institucionalne prilagoditve.

Pokazalo se je, da Slovenija v času visoke rasti premalo storila na področju produktivnosti, imela je tog trg dela, je na podelitvi ocenil premier. To sta po njegovih besedah eni izmed nalog, ki jih bo treba opraviti v prihodnjem obdobju. Pahor je še poudaril, da je prav zaradi tega leto 2011 prelomno za prihodnost.

Nagrajenci GZS za leto 2010 so direktor podjetja Termoplasti-Plama Podgrad Jože Ceglar, generalni direktor in lastnik družbe Mikrografija Novo mesto Boštjan Gaberc, direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, predsednik upravnega odbora Inlesa iz Ribnice Andrej Mate, predsednik uprave in prokurist družbe Robotina iz Izole Devid Palčič, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stanislav Rožman ter direktor družbe KLS Ljubno Bogomir Strašek.