c S

Koalicija želi preprečiti sojenje Berlusconiju v primeru Ruby

02.03.2011 12:50 Rim, 02. marca (STA) - Italijanska vladna koalicija skuša s pritožbo na ustavno sodišče preprečiti sojenje premieru Silviu Berlusconiju v primeru Ruby. Ker naj bi premier očitana kazniva dejanja storil med opravljanjem funkcije, koalicija meni, da milansko sodišče v tej zadevi ni pristojno, ampak bi moralo odločati posebno sodišče, poročajo italijanski mediji.

Koalicija je zato predsedniku poslanske zbornice Gianfrancu Finiju v torek poslala pismo, v katerem zahteva glasovanje poslancev o pritožbi na ustavno sodišče. Če bodo poslanci o predlogu glasovali, bi utegnil dobiti dovolj glasov podpore, saj ima vladna koalicija v poslanski zbornici šibko večino.

Fini je v odzivu na zahtevo koalicijskih poslancev dejal, da precedenčnega primera v takšni zadevi še ni in na bo odločal v skladu s parlamentarnimi pravili. Dodal je še, da konflikta med njim kot politikom - Fini je po razhodu z Berlusconijem ustanovil svojo lastno stranko, premiera pa večkrat pozval k odstopu - in kot predsednikom poslanske zbornice ni.

V opozicijskih strankah so zahtevo koalicijskih poslancev Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode (Pdl) in Severne lige že ostro kritizirali, češ da je polna nepravilnosti in služi le zamegljevanju.

Poslanec največje opozicijske stranke Demokratske stranke Dario Franceschini je dejal, da je povsem neverjetno, da vodstvo koalicije v obravnavo poslancem pošilja ukrepe, katerih namen je zgolj blokirati sodne postopke zoper premiera, namesto da bi v obravnavo pošiljali ukrepe v korist Italijanov.

Spomnimo, da je vladajoča koalicija v aktualnem mandatu že večkrat uspela zamrzniti kazenske postopke zoper premiera in njegove ministre, vendar je ustavno sodišče zakone razveljavilo.

Sojenje v primeru Ruby naj bi se začelo 6. aprila. Milanski tožilci Berlusconiju očitajo, da je plačal spolne odnose z mladoletno prostitutko, kar je v Italiji kaznivo dejanje, in da je zlorabil svoj položaj, ko je prostitutko Ruby spravil iz zapora s klicem na policijo. Če bo obsojen, mu skupaj grozi kar 15 let zapora.