c S

Na Zahodu ni soglasja za vojaško posredovanje v Libiji

02.03.2011 11:20 Washington/London/Tripoli, 02. marca (STA) - Ameriški obrambni minister Robert Gates je na novinarski konferenci v Washingtonu, na kateri je sodeloval tudi poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske, admiral Mike Mullen, v torek zvečer dejal, da na Zahodu ni soglasja glede morebitnega posredovanja Nata v Libiji, in da bi bila razglasitev prepovedi preletov nad Libijo "izjemno zapletena".

"Znotraj Nata ni soglasja glede uporabe sile. Različni scenariji, ki jih omenjajo mediji, imajo posledice, pa tudi sekundarne posledice, zato jih je potrebno najprej temeljito proučiti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Gates. Mullen je ob tem napovedal, da bodo preučili vse možnosti. Tudi Mullen je opozoril na previdnost pri razglasitvi prepovedi preletov. ZDA ob tem svarijo tudi na logistične težave.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sicer opozoril, da se razmere na libijsko-tunizijski meji približujejo kritični točki. Pred nasiljem libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju zvestih privržencev je Libijo doslej zapustilo več kot 100.000 ljudi, samo nasilje v Libiji pa naj bi po ocenah ZN zahtevalo najmanj tisoč smrtnih žrtev.

Eden od zagovornikov prepovedi preletov je britanski premier David Cameron, ki meni, da je "nesprejemljivo", da Gadafi lastne ljudi ubija z uporabo letal in helikopterjev. Po oceni Londona za prepoved preletov ni potreben mandat Združenih narodov, a je novi francoski zunanji minister Alain Juppe zavrnil kakršnokoli vojaško posredovanje brez mandata ZN. Skeptična ostaja tudi Rusija.

"Natovo posredovanje v Libiji bi lahko bilo izredno kontraproduktivno" v očeh arabske javnosti, je dejal Juppe.

Prepoved preletov pa je podprl libijski prestolonaslednik v izgnanstvu, Mohamed al Senusi, ki je dejal, da bi moralo biti morebitno vojaško posredovanje omejeno zgolj na prepoved preletov. "Naj bom jasen. So razlike med prepovedjo preletov ter vojaškim posredovanjem in libijski narod si ne želi kopenskega vojaškega posredovanja," je v Londonu dejal Senusi.

Gates je sicer v Washingtonu po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še dejal, da je dal ukaz, da se ameriške vojaške ladje usmerijo proti Sredozemskemu morju, da bi na tak način povečali pritisk na Gadafija. Po napovedih Gatesa naj bi vojaški ladji Kearsarge in Ponce "kmalu" vpluli v Sredozemsko morje. Ladji naj bi se nato združili z bojno skupino letalonosilke Enterprise, ki je v Rdečem morju in na poti proti Sueškemu prekopu. Po poročanju AFP sta ladji prav danes vpluli v Sueški prekop.

Po napovedih naj bi vojaški ladji v Sredozemsko morje vpluli danes zvečer. Na ladji Kearsarge je okoli 800 marincev, flota helikopterjev in medicinska oprema, kar pomeni, da bi lahko ladja sodelovala tako pri humanitarnih kot vojaških operacijah. Po nekaterih podatkih naj bi bilo na ladji 42 helikopterjev.

"Ladja, kot je Kearsage, je sposobna sodelovati v različnih vrstah operacij," je za AFP pojasnil neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva.

Po poročanju ameriških časnikov Washington Post in New York Times, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, pa bi lahko libijska opozicija v boju za oblast Zahod zaprosila za zračne napade na pomembne vojaške ustanove v Libiji. Po pisanju obeh časnikov naj bi letalski napadi potekali pod okriljem ZN. Po besedah enega od predstavnikov libijske opozicije, posredovanje pod okriljem ZN ne bi bilo tuje vojaške posredovanje, ki ga libijski nasprotniki Gadafijevega režima zavračajo.

Dejstvo, da opozicija razmišlja o omenjenih napadih, po oceni obeh časnikov kaže na frustracije med libijskimi opozicijskimi voditelji, ker je Gadafi še vedno na oblasti. Hkrati številni znotraj libijske opozicije menijo, da bo brez pomoči iz tujine boj proti Gadafijevemu režimu trajal zelo dolgo in zahteval življenja številnih ljudi.

Ameriški obrambni minister je tudi ocenil, da so protesti v arabskem svetu velik udarec skrajnežem v Iranu in pripadnikom teroristične mreže Al Kaida. "V osnovi zanikajo trditve Al Kaide, da je edini način za strmoglavljenje avtoritativni vlad izjemno nasilje," je dejal Gates.